PRI Mexico: openheid bij kandidering

MEXICO-STAD, 4 sept. De regerende Institutionele Revolutionaire Partij (PRI) in Mexico gaat haar kandidaten voor de posten van burgemeester, senator en gouverneur op een democratischer manier selecteren. Dat is een van de belangrijkste besluiten van de gisteren afgesloten veertiende 'Nationale Vergadering' van de PRI, die in Mexico al 61 jaar onafgebroken aan de macht is.

Tevens besloot het partijcongres dat de bevolking een stem krijgt in de keuze van de presidentskandidaat van de PRI. Tot nu toe werd deze aangewezen door zijn voorganger. Aan de vooravond van het congres zorgde de Peruaanse schrijver Mario Vargas Llosa voor opschudding door in een discussie voor de televisie te verklaren dat Mexico een 'perfecte dictatuur' is.

De PRI staat onder druk om haar sterke greep op de Mexicaanse maatschappij te versoepelen en daarmee haar geloofwaardigheid te herwinnen. De PRI-kandidaat Carlos Salinas de Gortari werd in december 1988 ternauwernood tot president gekozen. Door de oppositie beschuldigd van fraude, behaalde hij volgens de telling van de door de PRI beheerste kiesraad iets meer dan vijftig procent van de stemmen. 'De PRI van vandaag, de nieuwe, moderne PRI, heeft als belangrijkste doel te winnen, maar op een democratische manier', aldus Salinas tegenover de ruim negenduizend congresgangers. De Mexicaanse president is een uitgesproken voorstander van de interne democratisering, die zijn politiek van economische liberalisering moet vergezellen. (UPI, AP)