Overleg Cambodja dreigt te mislukken

BANGKOK, 4 sept. De Cambodjaanse premier Hun Sen heeft vandaag gezegd dat hij deze week niet naar Jakarta zal gaan om deel te nemen aan vredesbesprekingen met de verzetscoalitie bestaande uit drie partijen. De leiders van twee van de drie verzetsgroepen, de Rode Khmer en de factie Sihanouk, kondigden daarna in een reactie aan eveneens niet naar Indonesie te zullen gaan. Het vorige week door de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties gelanceerde vredesplan voor Cambodja komt hierdoor in gevaar.

Hun Sen heeft als reden voor zijn afwezigheid aangevoerd dat prins Norodom Sihanouk, de vroegere koning en president van Cambodja, zelf niet aan het overleg zou deelnemen. Sihanouk heeft het leiderschap van zijn factie formeel overgedragen aan zijn zoon Norodom Ranariddh, maar de prins blijft achter de schermen de belangrijkste man.

De vijf permanente leden van Veiligheidsraad kwamen vorige week na acht maanden overleg met een plan voor het sturen van een vredesmacht van de VN die moet toezien op een staakt-het-vuren, ontwapening en vrije verkiezingen. China en de Sovjet-Unie, permanente leden van de Veiligheidsraad naast de Verenigde Staten, Frankrijk en Groot-Brittannie, kwamen het afgelopen weekeinde als vervolg daarop overeen dat de wapenleveranties aan beide kampen zullen worden stopgezet en dat Sihanouk leider van een overgangsregering moet worden. Moskou en Peking staan aan weerszijden van het Cambodjaanse conflict.

Waarnemers menen dat het besluit van Peking en Moskou voorlopig weinig effect zal hebben. Zowel de regering in Phnom Penh als de verzetsgroepen beschikken over een grote hoeveelheid wapens die hen in staat stellen de strijd nog jarenlang door te zetten.

Amnesty International heeft gisteren melding gemaakt van een aanslag op burgers door de Rode Khmer in juli. De guerrillastrijders overvielen toen een trein en doodden alle inzittenden die werden verdacht van sympathie voor Hun Sen. Zeker 50 burgers zouden zijn vermoord. (AP, Reuter, UPI)T