Moeizame winst Boris Becker op de onverzettelijke Cahill

NEW YORK, 4 sept. Met grote moeite heeft Boris Becker zich weten te plaatsen bij de laatste acht van de US-Open in New York. Drie uur en veertien minuten stond Becker op het beton van het Louis Armstrong Stadion voordat Darren Cahill zich gewonnen gaf. De Australier was de eerste tennisser die het Becker dit jaar in New York lastig maakte. Pas in de vijfde set sloeg de nummer twee van de wereldranglijst toe, op het tweede matchpunt: 2-6, 6-2, 6-3, 3-6, 6-4. Becker was een gewaarschuwd man. Twee jaar geleden tikte Cahill hem in de tweede ronde in drie sets het toernooi uit. Die nederlaag had hij pas dit jaar uitgewist, op het gras van Queens. In het derde treffen in New York bezat hij niet de geweldige vorm van de voorgaande dagen. Zo liet hij liefst 27 breekpunten op de service van zijn tegenstander onbenut. 'Ik wist dat het moeilijk zou worden', gaf Becker na afloop toe. 'Aan de nederlaag uit 1988 heb ik weinig gedacht. De oorzaak van die nederlaag was dat ik destijds met bloedblaren in mijn nieuwe schoenen liep. Cahill blijft altijd een lastige tegenstander. Hij is onverzettelijk, geeft nooit op.'

Onbevangen

De Australier, 48ste op de wereldranglijst, speelde onbevangen in het besef dat hij niets te verliezen had op de open Amerikaanse tenniskampioenschappen. Met de winst op Ivanisevic had hij al meer bewezen dan hij in New York voor mogelijk had gehouden. Tegen Becker serveerde en volleerde hij sterk. Zeker in de eerste set die hij in 29 minuten met 6-2 op zijn naam bracht.

Becker gaf daarop meer aandacht aan zijn eerste opslag, die in de tweede en derde set andermaal een dodelijk wapen bleek. Met 6-2, 6-3 nam de speler uit Leimen een voorsprong van 2-1. Cahill vocht in de vierde set voor wat hij waard was en was te veel voor Becker, die wat aan concentratie inboette en door de rechtshander uit Adelaide direct op de vingers werd getikt (3-6). Maar op kritieke momenten weet Becker altijd een extra dimensie in zijn spel te leggen. In een fase waarin Cahill de betere kansen werd toegedicht, trok hij het initiatief weer naar zich toe. Op 4-3 brak de Westduitser door de opslag van de Australier. Het betekende het einde van het voortreffelijke weerwerk van Cahill (6-4). 'Ik heb geluk gehad', realiseerde Becker zich. 'Het was een bijzonder lastige wedstrijd.'

Frustraties

Steffi Graf was in New York boos op de Amerikaanse pers die verhalen publiceert over vermeende ziektes die een voortijdig einde kunnen inluiden van de loopbaan van de Westduitse speelster. Op de baan sloeg Graf alle frustraties van zich af. De jeugdige Amerikaanse Jennifer Capriati werd daarvan het slachtoffer en ging met 6-1, 6-2 ten onder.

De Westduitse stond maandag voor de 160ste opeenvolgende week nummer een op de wereldranglijst. Martina Navratilova kwam in het verleden tot 156 weken. Het deerde Graf niet dat het fenomeen Capriati bij haar entree door de 20.000 toeschouwers ovationeel werd ontvangen. Ze gaf geen punt cadeau en stond slechts drie games af. Haar tegenstandster in de kwartfinales is Jana Novotna die Katerina Maleeva uit het toernooi sloeg.

Capriati toonde zich na afloop onder de indruk van de kracht van Steffi Graf. 'Ze heeft een tennisles gehad van 's werelds nummer een', aldus Tom Gullikson, de coach van het Amerikaanse kindersterretje. 'Maar Capriati heeft niet met zich laten sollen. Ze heeft een fantastisch jaar achter de rug en de resultaten bewijzen dat ze de potentie heeft door te dringen tot de top-tien van de wereldranglijst', concludeerde Gullikson over zijn pupil die thans de veertiende positie op de computerranking inneemt.

Sinds zij in maart dit jaar de professionele status verwierf, is Capriatie doorgedrongen tot twee finales van Grand-Prix-toernooien en rukte zij op de wereldranglijst in opzienbarend korte tijd op naar haar huidige veertiende plaats. Bij haar Grand Slam-debuut drong zij door tot de halve eindstrijd op Roland Garros in Parijs, waar zij uiteindelijk ook strandde op Steffi Graf. 'Jennifer Capriati is fenomenaal talent en heeft nog een fraaie toekomst in het vrouwen-toptennis', aldus Gullikson. 'Maar de mensen moeten haar prestaties de komende tijd nog wel beschouwen tegen de achtergrond dat het hier een veertien-jarig meisje betreft.'

(Reuter/AFP)