Koninklijke Olie enige winnaar op stille beurs

ROTTERDAM, 4 sept. De beurs van Wall Street was gisteren gesloten in verband met Labor Day. Tokio moest weer verder terug en in Amsterdam was er in een stille handel sprake van een flauwe stemming.

AMSTERDAM. Het Damrak lag er vanochtend stil bij. Enig aanbod drukte het grootste deel van de aandelenkoersen naar beneden, al bleven de verliezen beperkt. Tegen de stroom in was Koninklijke Olie weer hoger. Hiermee stutte dit fonds de wegglijdende stemmingsindex. Deze begon 0,8 punt lager op op 100,8, waarna een verdere daling optrad. Tegen het middaguur was de index echter terug op haar uitgangspunt.

Koninklijke Olie steeg in de loop van de ochtend geleidelijk naar fl.144,90, waarna de koers wat begon af te brokkelen. Verder hadden de verliezen flink de overhand. Redenen om wat te doen waren ook nauwelijks aanwezig. Wall Street en bedrijfsnieuws ontbrak. Daarbij blijft de Golf-crisis haar schaduwen over de markten werpen. Heineken zakte aanvankelijk een rijksdaalder weg naar fl.114, waarna het drankenfonds weer aantrok naar fl.115,50. Ook de uitgevers lagen er aanvankelijk wat gedrukt bij. Ahold, die later op de dag met de halfjaarcijfers zou komen, zakte weg van fl.123,10 naar fl.121,80, maar herstelde zich later tot fl.123. Ook de obligaties moesten licht terrein prijsgeven.

Bij de kleinere aandelenfondsen was er enige vraag naar Twentse Kabel. Op fl.136 (een winst van f. 2,20) werd de vraag niet meer gehonoreerd. Nedcon steeg een gulden naar fl.29,30. Verto moest fl.1,50 prijsgeven op fl.53,50 en Blijdenstein een rijksdaalder op fl.40,50. Palthe raakte fl.4,50 kwijt op fl.69. Het feit dat ACF de resultaten in het eerste halfjaar weer met zwarte inkt kon schrijven kon niet voorkomen dat het fonds 40 cent goedkoper werd op fl.34. TOKIO. De aandelenkoersen op de effectenbeurs van Tokyo zijn vanochtend verder gedaald. Het Nikkei-gemiddelde van 225 aandelen ging omlaag met 512,79 punten ofwel twee procent tot 24.907,64. Maandag verloor het koersgemiddelde al 558 punten, wat overeenkwam met 2,1 procent.

De kooplust die de Nikkei vorige week deed stijgen met ruim zeven procent is volgens handelaren verdwenen. Beleggers hebben de zijlijn weer opgezocht in afwachting van nieuwe ontwikkelingen. De omzet was daardoor dinsdag met 330 miljoen aandelen nog kleiner dan het bescheiden totaal van 360 miljoen op de voorgaande dag.