Knoflookpreparaten

Zeven procent van de vijftig- tot zeventigjarigen in Nederland slikt dagelijks een knoflookpreparaat. Jong, vitaal en fit zijn de aantrekkelijke woorden op de verpakking, potjes en zeldzame bijsluiters van in Nederland verkrijgbare knoflookpreparaten.

De omzet aan knoflookpreparaten is jaarlijks 25 tot 30 miljoen gulden. Knoflookpoeder en -olie is daarmee het meestverkochte voedselsupplement in ons land. Marktleider (schatting van de fabrikant 50 tot 60%) is tegenwoordig de Duitse fabrikant Lichtwer met het merk Kwai, een dragee met gestandaardiseerde kwaliteit knoflookpoeder (0,1 gram). Er zit ook nog meidoorn en maretak in, beide in de kruidengeneeskunde toegepast tegen hartziekten. Lichtwer haalt haar knoflook uit China waar het wordt geteeld op eigen, speciaal bemeste percelen. Na de oogst worden de knofloken in enkele millimeter dikke plakken gesneden en gedroogd aan de lucht bij 45 tot 50 graden Celsius. Daarna wordt er gemalen. Kwai beroept zich op constante kwaliteit door te standaardiseren op het allicine-producerend vermogen van het poeder. Alliine en het enzym alliinase zijn dus nog tot op zekere hoogte actief.

Lichtwer schrijft de goede eigenschappen vooral toe aan allicine en de produkten die daaruit ontstaan. Lichtwer subsidieert veel onderzoek, vooral naar de cardiovasculaire werking. Een maand lang volgens voorschrift Kwai slikken (3 tot 6 daags) kost f9,50 tot f19,00. Tweede op de markt is waarschijnlijk nog steeds het aloude Knoflox. Vroeger marktleider, bekend van de slagzin 'Knoflox houdt jong'. Een pilletje Knoflox bevat slechts 0,005 gram knoflookpoeder, waarschijnlijk bedoeld om klachten over enige Mediterrane geur in de Nederlandse huiskamer te vermijden. Maar aan het therapeutisch effect moet, met een aanbevolen dosering van zes tot negen pilletjes per dag, worden getwijfeld. De 0,045 gram knoflookpoeder die dan binnenkomt is equivalent aan eentwintigste teen, onvoldoende voor een medicinaal effect. Een maandrantsoen Knoflox kost fl.4,30 tot fl.6,45. Derde, met een aandeel van 13% (cijfer van importeur Pharmafood), is het merk Kyolic. Fabrikant Wakunaga Pharmaceutical Ltd in Hiroshima oogst de knoflook op eigen boerderijen op Hokkaido, het noordelijkste eiland van Japan. Daar gaan de gesneden bollen twintig maanden in een fermentatietank op water met 10-15% alcohol, afgesloten van zuurstof. De vloeistof wordt daarna ingedikt of tot poeder gedroogd bij matige temperatuur (40-50 graden Celsius). Over de samenstelling doet de fabrikant geheimzinnig. Allicine zit er beslist niet meer in. Wel een keur aan zwavelverbindingen die door de zuurstofarme fermentatie geen zuurstofatomen meer bevatten en daardoor hun oxiderend vermogen kwijt zijn, waardoor het wellicht een goede radicalenvanger is.

De reuk is vrijwel verdwenen. Kwaliteitscontrole vindt plaats op het diallyldisulfidegehalte. Het eigen laboratorium heeft veel proefdier- en inmiddels ook cellijnonderzoek gepubliceerd. Daarbij zijn anti-kanker, antischimmel, antibacteriele, immuniteitsbevorderende en cardiovasculaire effecten aangetoond. Grote patiententrials zijn er echter niet. Een maand Kyolic slikken kost f9,50 tot f28,50. Bijna iedere kruiden-, drogisten-, of reformgroothandel pikt verder een graantje mee op de knoflookmarkt. De informatie op de verpakking is vrijwel altijd incompleet. Hoeveelheid actieve stof en bereidingswijze zouden steeds moeten zijn aangegeven. De prijzen lopen uiteen, van f2,90 (dragees van Kruidvat) tot f34,50 (granulaat Pallas Athene) per maand. Twee teentjes knoflook in het eten te verwerken kost per maand drie gulden.

Knoflookolie is waarschijnlijk onwerkzaam. Het gehalte knoflookbestanddelen in de knoflookolie is zeer laag. Serieus onderzoek naar de effecten van knoflookolie is niet gepubliceerd.

Knoflookpreparaten

Zeven procent van de vijftig- tot zeventigjarigen in Nederland slikt dagelijks een knoflookpreparaat. Jong, vitaal en fit zijn de aantrekkelijke woorden op de verpakking, potjes en zeldzame bijsluiters van in Nederland verkrijgbare knoflookpreparaten.

De omzet aan knoflookpreparaten is jaarlijks 25 tot 30 miljoen gulden. Knoflookpoeder en -olie is daarmee het meestverkochte voedselsupplement in ons land. Marktleider (schatting van de fabrikant 50 tot 60%) is tegenwoordig de Duitse fabrikant Lichtwer met het merk Kwai, een dragee met gestandaardiseerde kwaliteit knoflookpoeder (0,1 gram). Er zit ook nog meidoorn en maretak in, beide in de kruidengeneeskunde toegepast tegen hartziekten. Lichtwer haalt haar knoflook uit China waar het wordt geteeld op eigen, speciaal bemeste percelen. Na de oogst worden de knofloken in enkele millimeter dikke plakken gesneden en gedroogd aan de lucht bij 45 tot 50 graden Celsius. Daarna wordt er gemalen. Kwai beroept zich op constante kwaliteit door te standaardiseren op het allicine-producerend vermogen van het poeder. Alliine en het enzym alliinase zijn dus nog tot op zekere hoogte actief.

Lichtwer schrijft de goede eigenschappen vooral toe aan allicine en de produkten die daaruit ontstaan. Lichtwer subsidieert veel onderzoek, vooral naar de cardiovasculaire werking. Een maand lang volgens voorschrift Kwai slikken (3 tot 6 daags) kost f9,50 tot f19,00. Tweede op de markt is waarschijnlijk nog steeds het aloude Knoflox. Vroeger marktleider, bekend van de slagzin 'Knoflox houdt jong'. Een pilletje Knoflox bevat slechts 0,005 gram knoflookpoeder, waarschijnlijk bedoeld om klachten over enige Mediterrane geur in de Nederlandse huiskamer te vermijden. Maar aan het therapeutisch effect moet, met een aanbevolen dosering van zes tot negen pilletjes per dag, worden getwijfeld. De 0,045 gram knoflookpoeder die dan binnenkomt is equivalent aan eentwintigste teen, onvoldoende voor een medicinaal effect. Een maandrantsoen Knoflox kost fl.4,30 tot fl.6,45. Derde, met een aandeel van 13% (cijfer van importeur Pharmafood), is het merk Kyolic. Fabrikant Wakunaga Pharmaceutical Ltd in Hiroshima oogst de knoflook op eigen boerderijen op Hokkaido, het noordelijkste eiland van Japan. Daar gaan de gesneden bollen twintig maanden in een fermentatietank op water met 10-15% alcohol, afgesloten van zuurstof. De vloeistof wordt daarna ingedikt of tot poeder gedroogd bij matige temperatuur (40-50 graden Celsius). Over de samenstelling doet de fabrikant geheimzinnig. Allicine zit er beslist niet meer in. Wel een keur aan zwavelverbindingen die door de zuurstofarme fermentatie geen zuurstofatomen meer bevatten en daardoor hun oxiderend vermogen kwijt zijn, waardoor het wellicht een goede radicalenvanger is.

De reuk is vrijwel verdwenen. Kwaliteitscontrole vindt plaats op het diallyldisulfidegehalte. Het eigen laboratorium heeft veel proefdier- en inmiddels ook cellijnonderzoek gepubliceerd. Daarbij zijn anti-kanker, antischimmel, antibacteriele, immuniteitsbevorderende en cardiovasculaire effecten aangetoond. Grote patiententrials zijn er echter niet. Een maand Kyolic slikken kost f9,50 tot f28,50. Bijna iedere kruiden-, drogisten-, of reformgroothandel pikt verder een graantje mee op de knoflookmarkt. De informatie op de verpakking is vrijwel altijd incompleet. Hoeveelheid actieve stof en bereidingswijze zouden steeds moeten zijn aangegeven. De prijzen lopen uiteen, van f2,90 (dragees van Kruidvat) tot f34,50 (granulaat Pallas Athene) per maand. Twee teentjes knoflook in het eten te verwerken kost per maand drie gulden.

Knoflookolie is waarschijnlijk onwerkzaam. Het gehalte knoflookbestanddelen in de knoflookolie is zeer laag. Serieus onderzoek naar de effecten van knoflookolie is niet gepubliceerd.