FNV: ruim 1 miljoen leden

DEN HAAG, 4 sept. De vakcentrale FNV heeft de grens van een miljoen leden weer overschreden. Het afgelopen halfjaar konden de acht grootste FNV-bonden samen zo'n 25.000 werknemers als lid inschrijven. Door toetreding van de soldatenvakbond VVDM (14.000 leden) komt de totale winst op circa 40.000 leden. Het is voor het eerst sinds 1982 dat de FNV weer boven de miljoen aangesloten werknemers uitkomt. Van 1983 tot 1987 nam het aantal leden bij de FNV-bonden door de economische recessie fors af, soms met dertig- tot veertigduizend per jaar.

De organisatiegraad, het aantal leden van een vakbond als percentage van de totale beroepsbevolking, nam af van 40, begin jaren tachtig, tot 30 nu, aldus de FNV. Door nieuwe definities van de begrippen 'beroepsbevolking' en 'baan' zouden bij de huidige organisatiegraad een paar procentpunten moeten worden opgeteld om een vergelijking met tien jaar geleden mogelijk te maken, zegt een woordvoerder van de FNV in een toelichting.

De FNV zal het exacte ledental volgende week bekendmaken. De AbvaKabo, met zo'n 275.000 leden de grootste FNV-bond, wil nog niets zeggen over zijn ledenwinst. De overige bonden melden een groei van in totaal 25.000 leden. Exclusief de winst van de AbvaKabo komt het totale ledental op zo'n 1.008.000 mensen. De meeste winst, zowel absoluut als relatief, boekte de Dienstenbond FNV, die met tienduizend nieuwe leden rond de 80.000 uitkomt. Ook de Industriebond groeide flink: tot eind mei zo'n zevenduizend nieuwe leden (totaal 217.000). De Bouw- en Houtbond boekte ruim vierduizend leden winst en komt daarmee op 156.342. De Vervoersbond en Voedingsbond schreven elk zo'n tweeduizend nieuwe leden in.