FNV geschokt, EZ ongerust; Sanering bij Philips kost 4.000banen

EINDHOVEN, 4 sept. Bij de afdeling Componenten van Philips verdwijnen circa 4.000 banen, waarvan 1.200 in Nederland. Dat heeft de onderneming vanmorgen bekendgemaakt. Gedwongen ontslagen zijn volgens Philips onvermijdelijk.

De sanering is het begin van de grootscheepse reorganisatie die president-directeur J. D. Timmer twee maanden geleden had aangekondigd om het concern weer gezond te maken. In totaal zal die operatie 2,7 miljard gulden en 10.000 banen kosten. Behalve de sector Componenten zal ook de computerdivisie worden aangepakt.

Philips zal de componenten-divisie ingrijpend reorganiseren. De onderneming wil sommige activiteiten samenvoegen, andere afstoten en tegelijkertijd de kosten verlagen.

Het belangrijkste produkt waarvan ontwikkeling en produktie wordt gestaakt is de statische geheugenchip. Die chip is het resultaat van het zogeheten Mega-project, dat anderhalf miljard gulden heeft gekost en waaraan de overheden van Nederland en Duitsland 500 miljoen gulden hebben meebetaald. In ontwikkelings- en produktiefaciliteiten voor die statische geheugenchip heeft het concern meer dan een miljard gulden geinvesteerd.

Minister Andriessen (economische zaken) reageerde vanmorgen met grote bezorgdheid op de sanering. Hij zei dat het Nederlandse draagvlak op het gebied van de micro-elektronica dreigt te worden verkleind. De bewindsman kondigde aan dat hij de verdere subsidiering van het Europese chipprogramma JESSI, waarbij Philips is betrokken, zorgvuldig zal bestuderen.

De vakorganisaties zijn 'geschokt en verbijsterd' over de omvang van de reorganisatie. Ze vinden dat Philips ruim de tijd moet nemen om de betrokken werknemers elders onder te brengen, binnen of buiten het concern. De industriebond FNV noemt gedwongen ontslagen in Eindhoven 'onaanvaardbaar'. De bestuurder van de Federatie voor Hoger Philips Personeel, mr. W. Ter Welle, zegt dat het personeel niet de dupe mag worden van de 'beoordelingsfouten die keer op keer door het management zijn gemaakt'.

Het ontwikkelingscentrum en de proeffabriek, die Philips bij het Natuurkundig Laboratorium in Eindhoven had gebouwd voor de statische geheugenchip, gaan dicht en ook het onderzoek op het gebied van geheugens wordt gestopt. Daardoor vervallen in Eindhoven 760 banen. De verdere ontwikkeling van geavanceerde chiptechnologie wordt naar Nijmegen overgebracht, maar de nieuwe Nijmeegse chipfabriek produceert geen statische geheugenchips meer. Verder zal de fabricage van zogeheten applicatie-specifieke chips (asic's), die nu nog gedeeltelijk in Nijmegen plaatsheeft, in Hamburg worden geconcentreerd. In Nijmegen verdwijnen ruim 330 van de 3.200 banen.

Daarnaast stopt Philips in Heerlen met de produktie van passieve lcd-displays, schermpjes van vloeibare kristallen, die worden gebruikt voor schootcomputers. Dat kost nog eens 140 banen. Verder staakt de onderneming de fabricage van halfgeleiderlasers in Nijmegen en Taiwan, evenals van ccd-beeldsensoren in Hamburg.

De produktsector Componenten boekte in 1989 een negatief bedrijfsresultaat van 125 miljoen gulden. In het eerste halfjaar van 1990 noteerde de sector een negatief bedrijfsresultaat van 59 miljoen gulden.