Fietsersbond wil toch hoger beroep tegen NS

WOERDEN, 4 sept. De fietsersbond ENFB meent dat de spoorwegpolitie dagelijks onrechtmatig handelt door verkeerd gestalde fietsen weg te halen. De bond houdt daarom vast aan een hoger beroep dat is ingesteld tegen een uitspraak van de president van de Haagse rechtbank in januari, die de ENFB in het ongelijk stelde in een conflict met de NS en de gemeente Den Haag.

Volgens de raadsman van NS en gemeente, mr. H. P. Utermark, is er geen reden meer voor de ENFB om in beroep te gaan. Er is geen sprake van 'spoedeisendheid', te meer nu Den Haag heeft toegezegd 'grote aantallen' fietsenklemmen te zullen plaatsen.

De ENFB wil wel snel een uitspraak van het Hof omdat er volgens zijn advocaat mr. C. J. M. van den Brule door de spoorwegpolitie bij voortduring fietsen worden weggehaald, terwijl daarvoor een rechtsgrond ontbreekt. De politie mag alleen voertuigen wegslepen 'in het belang van de veiligheid van de weg of de vrijheid van het verkeer'. De wetgever bedoelt daar niet de spoorwegpolitie mee en bovendien kan schade aan fietsen niet bij de NS worden verhaald. Meestal worden de sloten gesloopt. De spoorwegpolitie is alleen bevoegd tot bekeuren.

Woordvoerder Tom Godefrooij van de ENFB zegt dat het 'gewoon beleid' is van de NS: 'Wij krijgen klachten van in elk geval alle Intercity-stations.' De gemeente Den Haag meent dat ze geen partij meer is in het geding, nu ze het plaatsen van de fietsenklemmen heeft toegezegd. Aanleiding tot het conflict is het ontbreken van voldoende klemmen, waardoor fietsen worden vastgemaakt aan lantaarnpalen en verkeersborden.