Ex-generaal KGB in Sovjet-parlement

MOSKOU, 4 sept. Oleg Kaloegin, een voormalige KGB-generaal en onlangs gedegradeerd en van zijn onderscheidingen beroofd na kritiek op de KGB, heeft een zetel in het parlement bemachtigd. Kaloegin kreeg in Krasnodar 57 procent van de stemmen en versloeg in de tweede ronde een conservatieve tegenstander. De overwinning is des te opmerkelijker omdat Krasnodar bekend staat als een bolwerk van marxistische orthodoxie. Sinds zijn vertrek bij de KGB, eerder dit jaar, is Kaloegin een held van radicale groepen geworden door zijn kritiek op de staatsveiligheidsdienst, die volgens hem in geen enkel opzicht meedoet aan de perestrojka. Volgens Kaloegin luistert de KGB nog altijd telefoongesprekken af en haalt ze nog altijd 'smerige trucs' uit tegen opposanten. De KGB heeft de afgelopen weken alles gedaan om een verkiezingszege van Kaloegin te verhinderen. Als lid van de Opperste Sovjet is de ex-generaal onschendbaar voor het geval de KGB zoals herhaaldelijk aangekondigd hem in staat van beschuldiging laat stellen wegens het verraden van staatsgeheimen. (Reuter)