Elf politieke gevangenen vrij

KAAPSTAD, 4 sept. De Zuidafrikaanse regering heeft gisteren elf leden van het Afrikaanse Nationale Congres (ANC) vrijgelaten die waren veroordeeld wegens hoogverraad en terrorisme. Op 14 september volgen 125 gevangenen, zo maakte een plaatselijke ANC-leider in Kaapstad, Trevour Manuel, bekend.

De vrijlatingen zijn onderdeel van het akkoord tussen de regering en het ANC dat vorige maand is gesloten ter voorbereiding van rechtstreekse onderhandelingen over afschaffing van het systeem van apartheid en beeindiging van het blanke minderheidsregime. Volgens het akkoord moeten in de komende vijf maanden omstreeks 1.500 mensen worden vrijgelaten die om politieke redenen worden vastgehouden.

De elf gisteren vrijgelaten gevangen arriveerden per veerboot van het zwaarbewaakte Robbeneiland, ieder met een kartonnen doos waarin zij hun persoonlijke eigendommen hadden meegekregen. De ANC'ers werden door een dansende en zingende menigte verwelkomd. Op Robbeneiland, waar de in februari vrijgelaten ANC-leider Nelson Mandela het grootste deel van zijn 27 jaar gevangenschap heeft doorgebracht, bevinden zich nog 230 politieke gevangen. Mandela en president F. W. de Klerk zullen elkaar naar verwachting deze week opnieuw ontmoeten om maatregelen te bespreken die een einde moeten maken aan het geweld tussen groepen zwarten gedurende de afgelopen weken in de zwarte woonoorden rondom Johannesburg.

De Klerk heeft zondag de minister van wet en orde, Adriaan Vlok, die verantwoordelijk is voor de politie, opdracht gegeven een onderzoek in te stellen naar de rol van de politie bij dit geweld waarbij meer dan 540 zwarten omkwamen. Geestelijke leiders hebben de politie ervan beschuldigd het geweld met provocaties te hebben aangewakkerd.

Nelson Mandela heeft er gisteren tegen geprotesteerd dat een dergelijk onderzoek wordt uitgevoerd onder verantwoordelijkheid van de minister die zelf verantwoordelijk is voor het optreden van de politie. Mandela heeft aangedrongen op een gerechtelijk onderzoek. (Reuter, UPI)