Discount Bank benut angst voor beurs

AMSTERDAM, 4 sept. De mensen zijn bang voor de beurs geworden. Na de krach van oktober 1987, de minikrach van oktober vorig jaar en de 15 procent koersval in de maand augustus, is de crisis echt begonnen. Het beursklimaat is nu echt gekenterd. 'Je ziet de advertenties voor deelneming in al dan niet veilige beleggingsfondsen van de banken, weer plaats maken voor aanbiedingen van spaarrekeningen.'

Dat is voor de Discount Bank and Trust Company reden om met een spaarrekening voor partikulieren de Nederlandse markt op te gaan. 'Dan kunnen we de mensen een alternatief bieden en tegen de tijd dat het beursklimaat weer verbetert hebben we dan ons relatiebestand uitgebreid, ' zegt directeur J. A. van Essen van de Nederlandse vestiging van de Discount Bank and Trust Company. Deze Zwitserse bank beheert in Nederland voor zo'n driehonderd clienten hun vermogen. Maar het belangrijkste werkterrein is het geld lenen aan andere banken. Een weinig lucratieve bezigheid zo blijkt uit het jaarverslag van de moeder. Die betaalde vorig jaar 331 miljoen Zwitserse frank rente en verdiende aan rente maar 326 miljoen frank. Dankzij provisie-inkomsten werd nog een winst van 31 miloen frank getoond, nog geen zeven tiende procent van het balanstotaal van 4,5 miljard Zwisterse frank.

Maar een balans van een Zwitserse bank zegt niet zoveel. 'Voor een veelvoud van het balanstotaal beheren wij gelden van mensen vor hun eigen risico, ' aldus van Essen. Deze fiduciaire of treuhand-gelden komen van mensen die genoegen nemen met een niet al te hoog rendement, maar zeer hechten aan laag risico en een minimum aan publiciteit. 'Klanten uit landen als Zuid-Afrika of Mexico, ' is alles wat Van Essen over hen wil vertellen.

De Discount Bank and Trust Company is in 1952 opgericht door de van oorsprong Griekse joodse familie Recanati. Rijk geworden a la Onassis door belangen in de scheepvaart en nu nog eigenaar van bijvoorbeeld de beursgenoteerde Overseas Shipping Group en de Israel Discount Bank. 'De familie heeft veel connecties in de hele wereld, ' aldus Van Essen.

De Nederlandse vestiging leidde tot voor kort een bestaan dat vooral gebaseerd was op fiscale overwegingen. Buitenlanders die in Zwitserland een bankkrekening aanhouden, moeten over de genmoten rente 35 procent bronbelasting te betalen. Een heffing die eenvoudig te omzeilen is door het geld via een Nederlandse dochter van deze bank te innen.

Met een minimum inleg van 25.000 gulden voor de nieuwe spaarrekening richt de bank zich nu op een veel minder exclusief marktsegment. Het gaat eigenlijk om een money market fund. Zoals vroeger Roparco de banken inhaalde door spaarders de mogelijkheid te geven rechtsstreeks op de geldmarkt te beleggen, zo wil de Discount Bank nu eigenlijk Roparco voorbij gaan. De kracht van Roparco was dat de overhead zo klein was. De Discount Bank werkt met een nog veel kleinere overhead. Zij hooptde van partikulieren aangetrokken gelden gewoon mee te nemen met haar grote eigen uitzettingen op de geldmarkt. 'Als grote geldgever kunnen wij ons geld altijd kwijt, ' aldus Van Essen. 'De client kan op de rug van de bank de geldmarkt op.'

Zo kan de Discount Bank om te beginnen een vaste rentevergoeding van 7,5 procent bieden, tegen Roparco (exclusief winstdeling) 6,6 procent. De Discount Bank hoopt eind van dit jaar tussen de 30 en 40 miljoen gulden spaargeld te hebben aangetrokken en stelt als doel een totaal van 100 miljoen. Veel meer kan niet, want dan is het administratief nauwelijks meer te behappen, voor de vier beleggingsadviseurs die de bank in dienst heeft.