CBR weigert examens van 'slechte' rijschool

DEN HAAG, 4 sept. Het Centraal Bureau Rijvaardigheid (CBR) weigert voorlopig rijexamens af te nemen van kandidaten die les hebben gehad van rijschoolhouder Verzijl in Dordrecht. De slechte resultaten van de leerlingen van deze rijschool zijn hiervan de reden. In een brief aan de rijschoolhouder kwalificeert het CBR de resultaten als 'onaanvaardbaar'. Het is de eerste keer dat het CBR op deze manier alle kandidaten van een rijschool weigert. Het bureau vindt dat er een onderzoek moet komen naar de kwaliteit van de lessen van de bewuste rijschool. Volgens de gegevens van het CBR haalden van de vijftien kandidaten van deze school die voor de eerste keer examen deden twee het rijbewijs. Van de 27 kandidaten die voor de tweede keer een poging deden, slaagde er een. Soortgelijke scores deden zich in 1889 en 1988 voor.

Het CBR stelt zich op het standpunt dat desnoods via een juridische procedure moet blijken of het de bevoegdheid heeft een rijschool te boycotten. Eerder heeft het CBR een poging gedaan de kwaliteit van rijscholen te verbeteren door de publikatie van een gids met namen van scholen die resultaten boven het gemiddelde behalen. Rijscholen die niet in de gids voorkwamen dwongen bij de rechter in hoger beroep een publikatieverbod van deze gids af.

Volgens rijschoolhouder Verzijl slagen zijn kandidaten die bij Rijkswaterstaat afrijden, meestal wel. Hij meent dat de examinatoren van het CBR 'op iedere slak zout leggen'.