Benzine twee cent per liter duurder, prijs olie daaltiets

ROTTERDAM, 4 sept. Benzine is vandaag bij de meeste pompen twee cent per liter duurder geworden, en diesel, huisbrandolie en petroleum een cent. Shell, marktleider bij de verkoop van olieprodukten, heeft tot deze prijsverhoging besloten op grond van de opnieuw stijgende prijzenop de internationale markt.

Een liter superbenzine kost vanaf vandaag bij Shell 1,90 gulden aan de pomp, super plus loodvrij 1,86 gulden en Euro loodvrij 1,86 gulden. Dieselolie komt op 111,8 cent per liter. De andere grote oliemaatschappijen zullen deze prijsverhoging naar verwachting volgen. NOVOK, de organisatie van vrije oliehandelaren, heeft de prijs voor benzine en diesel aan de vrije pompen verhoogd met vier cent en voor LPG met zes cent.

Vanochtend daalde de prijs voor ruwe olie op de termijnmarkt in Londen met 15 dollarcent tot 28,40 dollar per vat (159 liter) voor levering in oktober, vergeleken bij gistermiddag. Vrijdag was de prijs nog bijna twee dollar lager. Handelaren verwachten de komende dagen een stijging, 'zeker tot rond de 30 dollar'. Vooral de voortdurende oorlogsdreiging in het Midden-Oosten en het uitblijven van resultaten van de vredesbesprekingen ondernomen door VN-secretaris-generaal Perez de Cuellar en koning Hoessein van Jordanie zijn daar debet aan, maar ook de verwachting van het Internationaal Energie Agentschap dat er in het laatste kwartaal van dit jaar een olietekort in het Westen kan optreden.

Saoedi-Arabie, de grootste olie-exporteur, heeft inmiddels zijn olieproduktie verhoogd en werkt aan een verdere verhoging met in totaal 2,7 miljoen vaten per dag tot 7,6 miljoen vaten op korte termijn. De Saoedische koning Fahd heeft zondag, volgens het officiele Saoedische persagentschap, tegen een delegatie van Amerikaanse congresleden gezegd dat zijn land zowel de behoefte van de Westerse landen aan meer olie als de belangen van de ontwikkelingslanden die het meest getroffen worden door de hogere olieprijzen, scherp in de gaten houdt.

Volgens het gezaghebbende blad Middle East Economic Survey zal Saoedi-Arabie voorrang geven aan leveranties aan landen die op dit ogenblik minder olie krijgen omdat ze afhankelijk waren van Irak en Koeweit. Daarbij gaat het vooral om Turkije, Brazilie, de Filippijnen, India, Pakistan, Bangladesh, Taiwan en Zuid-Korea. Ook worden Japanse maatschappijen, die tijdelijk minder olie uit Saoedi-Arabie kregen, over enkele weken weer voorzien van 210.000 vaten olie per dag extra. De raffinaderijen van Koeweit in West-Europa, onder andere in Rotterdam, krijgen binnenkort 150.000 vaten ruwe olie per dag aangeleverd. Mohamed Yones, de havenmeester van de zwaarbewaakte olieterminal van Ras Tannura aan de Golf, zei gisteren tegen verslaggevers binnenkort veel meer tankers te verwachten. De nieuwe leveranties zullen enkele weken op zich laten wachten, de tijd die nodig is voor het laden van tankers en het zeetransport.