Albanezen in Kosovo vrezen ontslag na algemene staking

BELGRADO, 4 sept. Een algemene staking van de Albanese meerderheid heeft gisteren het openbare leven in de Joegoslavische provincie Kosovo lamgelegd. Het feit dat vrijwel alle Albanezen ondanks het risico te worden ontslagen aan de staking hebben deelgenomen illustreert volgens hun vertegenwoordigers hun vastbeslotenheid zich te verzetten tegen de Servische overheersing.

De 24-uursstaking, bedoeld als waarschuwing aan de Servische autoriteiten die eerder dit jaar het bestuur van Kosovo in handen hebben genomen, was georganiseerd door de onafhankelijke vakbonden die onlangs zijn opgericht. De straten van de hoofdstad Pristina waren gisteren zo goed als verlaten. Alle winkels bleven dicht, ook die in de gewoonlijk drukke bazaar. De scholen, die gisteren voor het eerst na de zomer opengingen, bleven leeg. In Titova Mitrovica bleven zelfs de gemeente-ambtenaren thuis. Alleen het openbaar vervoer functioneerde als gewoonlijk.

Er hebben zich in Kosovo gisteren geen ongeregeldheden voorgedaan. Wel bestaat bij veel Albanezen de vrees voor massa-ontslagen. De Servische autoriteiten hebben de afgelopen dagen laten weten dat elke Albanees die maandag op zijn werk zou ontbreken, op staande voet wordt ontslagen. Vanuit Servie zouden arbeiders worden aangevoerd om de lege plaatsen op te vullen. De afgelopen maanden zijn al naar schatting tienduizend Albanezen in de provincie ontslagen, hetzij wegens deelname aan een staking, hetzij op grond van de verdenking tegen het Servische optreden in de provincie te zijn. Als formele grond voor de ontslagen gold het feit dat de betrokken Albanezen 'weigeren de Servische wet te erkennen'. Ibrahim Rugova, de bekendste schrijver van Kosovo en leider van de verboden Democratische Unie, zei gisteren dat massa-ontslagen vrijwel zeker tot protestbetogingen en nieuw politiek geweld zullen leiden. Eerder dit jaar zijn bij demonstraties tegen de Servische machtsovername in Kosovo al bijna honderd doden gevallen. (AP, Reuter)