Advocaten bieden hulp aan Tsjechoslowaakse collega's

DEN HAAG, 4 sept. De Nederlandse en Belgische Orde van advocaten tekenen op 28 september een samenwerkingsovereenkomst met hun collega's in Tsjechoslowakije.

De advocaten bekijken in hoeverre zij de Tsjechische en Slowaakse orde kunnen bijstaan nu daar advocaten sinds 1 juli niet langer in staatscollectieven werken maar in prive-kantoren. Eind deze week wordt in Praag een congres gehouden waar onder anderen de voormalige ministers Ruding en Korthals Altes zullen spreken.

De Nederlandse kantoren overwegen Tsjechische collega's stageplaatsen aan te bieden en eventuele standaardcontracten of andere kennis gratis ter beschikking te stellen. Een van de terreinen waarop Nederland ook bijstand denkt te kunnen verlenen, betreft de invoering van een nieuw Burgerlijk Wetboek. 'Dat is een enorme klus in Tsjechoslowakije', zegt congresvoorzitter mr. A. Voute. 'Doordat wij eindeloos lang hebben gedaan over het opstellen van een nieuw Wetboek (van 1946 tot 1992, red.) beschikken we over het meest moderne Burgerlijk Wetboek van alle Europese landen. Daar kunnen zij hun voordeel mee doen'.