'Z' maakt zich bekend

De identiteit van de mysterieuze 'Z', die begin dit jaar in het Amerikaanse tijdschrift Daedalus een lang artikel schreef met pessimistische voorspellingen over de toekomst van de Sovjet-Unie, waarvan NRC Handelsblad op de opiniepagina van 11 januari een samenvatting afdrukte, is onthuld. Dit blijkt uit een artikel in de International Herald Tribune van afgelopen weekeinde.

Het blijkt de Amerikaanse hoogleraar Martin Malia te zijn, die Russische geschiedenis doceert aan de Berkeley Universiteit in Californie. Nadat onder andere The New York Times een samenvatting van het bewuste artikel had afgedrukt, deden uiteenlopende speculaties de ronde over de identiteit van 'Z'. Het zou een van de naaste medewerkers van president Bush, of van de minister van buitenlandse zaken James Baker, zijn. Ook de voormalige adviseur van de Nationale veiligheidsraad Zbigniew Brzezinski werd genoemd als auteur van het geruchtmakende artikel. Malia had van een schuilnaam gebruik gemaakt om zichzelf en zijn bronnen te beschermen. Na een bezoek aan de Sovjet-Unie afgelopen zomer heeft hij, zo schrijft hij, besloten zijn identiteit te openbaren.