Wimbledon-titel heeft van Navratilova te veel geeist

NEW YORK, 3 sept. De eerste week van de Open Amerikaanse tenniskampioenschappen op Flusing Meadow is afgesloten met de verrassende uitschakeling van Wimbledon-kampioene Navratilova. De laatste tien jaar kwam Navratilova in New York altijd verder dan de achtste finales.

De naar Zwiterland uitgeweken Bulgaarse Manuela Maleeva schakelde de Amerikaanse uit met de cijfers 7-5, 3-6, 6-3. 'Ik heb mijn hart op Wimbledon achtergelaten', gaf Navratilova als commentaar. 'De titel op Wimbledon heeft ook zo veel van mij geeist. Ik heb het hier in New York heus wel geprobeerd, maar ik kwam nooit in de versnelling. Op Wimbledon ging alles plotseling vanzelf, hier werkte ik keihard maar wilde het nooit goed lopen.' In de eerste set kwam Navratilova met 4-1 voor en was ze een slag van een nieuwe doorbraak van Maleeva's opslag verwijderd. De Zwitserse redde zich evenwel, brak vervolgens de opslag van Mavratilova en stoomde door naar de zege in de eerste set. Navratilova won de tweede set en leek de partij alsnog naar haar hand te zetten, maar in de volgende reeks ging het weer mis. Bij een achterstand van 1-2 verloor ze haar service en wist die achterstand niet meer weg te werken. 'Ik heb Martina nog nooit zo wisselvallig zien spelen', aldus Maleeva.

De 33-jarige Navratilova was hevig teleurgesteld. 'Wimbledon zal wel mijn laatste grote overwinning zijn geweest. Door mijn negende overwinning in Londen heb ik alles bereikt wat ik wilde. Ik denk dat ik nooit meer honderd procent motivatie kan vinden. Lukt dit volgend jaar inderdaad niet meer, dan zal ik er mogelijk snel mee ophouden.' Bij de mannen tekende de 19-jarige Californier Pete Sampras voor een verrassing door Muster voortijdig naar zijn tien weken schorsingsverlof te sturen. Sampras zegevierde in een briljante partij in vier sets: 6-7, 7-6, 6-4 en 6-3. In de kwartfinale mag hij het opnemen tegen Ivan Lendl.

John McEnroe heeft tijdens de open Amerikaanse titelstrijd de schande van vorig jaar uitgewist. De 31-jarige in Wiesbaden geboren Amerikaan ging in de tweede ronde van de vorige editie roemloos ten onder tegen Paul Haarhuis, de toenmalige nummer 136 van de wereld. Gisteren bereikte hij de laatste acht door de als zevende geplaatste Spanjaard Emilio Sanchez in vijf sets te verslaan.

McEnroe vocht op het als altijd zeer rumoerige Flushing Meadow voor wat hij waard was. Hij vermande zich zelfs na een achterstand in sets van 1-2 (7-6, 3-6, 4-6). McEnroe, op Wimbledon al in de eerste ronde verliezer tegen zijn landgenoot Derrick Rostagno, greep de volgende twee sets (6-4, 6-3) en wist zich na vier uur en twintig minuten knokken de winnaar. 'Het geeft een machtig gevoel als je na een achterstand toch hebt kunnen winnen', zei McEnroe. 'Het was een prachtige partij, waarin we allebei de winst konden behalen.'

Na afloop kreeg McEnroe een staande ovatie van het overvolle centre court. 'Niets in de wereld is daarmee te vergelijken', genoot hij later nog na.

In de kwartfinales treft hij zijn landgenoot David Wheaton, de nummer 44 van de wereld (McEnroe is momenteel twintigste op de computerlijst). Wheaton rekende in vier sets af met een andere Amerikaan, Kevin Curren (7-5, 7-6, 4-6, 6-4). Daarmee heeft McEnroe een uitgelezen gelegenheid voor de achtste keer in zijn loopbaan in de halve finales te komen. Hij was vier keer winnaar, in 1979, 1980, 1981 en 1984. In 1985 was hij verliezend finalist. Daarna haalde McEnroe alleen nog een keer de kwartfinales in 1987. In de eerste week liepen maar liefst twintig spelers tegen een boete aan toen ze in de hitte van New York hun beheersing verloren. Ken Flach werd op Flushing Meadow uitgesloten van verdere deelneming aan het mannendubbelspel, waarin hij met zijn partner Robert Seguso tot de derde ronde was gevorderd. Dat had hij te wijten aan zijn optreden in het gemengd dubbel. Hij stormde bij een achterstand van 2-4 in de derde set plotseling van de baan en liet de partij voor wat die was. Flach vormde een duo met Patty Fendick en speelde tegen de Australier Laurie Warder en de Amerikaans Elise Burgin. Flach kreeg voorts een boete van ruim 4.500 gulden. (Reuter/AFP)