Wieleramateurs niet gebouwd voor koersen op bergachtigterrein

UTSUNOMIYA, 3 sept. Elke wielernatie mag zes amateurs afvaardigen naar het individuele wereldkampioenschap op de weg. De vraag is echter of Nederland dat maximale aantal de komende toernooien ook moet sturen. Want in 1991 en 1993 wordt het WK achtereenvolgens afgewerkt in Stuttgart en Noorwegen, op parcoursen die veel overeenkomst vertonen met dat van Utsunomiya, waar de oranje-renners zaterdag een afgang beleefden en de Italiaan Mirko Gualdi de titel greep.

De huidige generatie Nederlandse amateurs en ook de juniorentop bevat nauwelijks geschikte coureurs voor wedstrijden met bergen. Ze zijn er gewoonlijk heel simpel te zwaar voor gebouwd: Zelfs een leek kon in Japan vooraf zien dat de Nederlandse reuzen Eric Knuvers, Rober van de Vin, Ruud Poels en Patrick Eyk daar weinig hadden te zoeken. Voor de wat rankere types als Harm Jansen en Erik Dekker waren er wel enige perspectieven, maar ook zij redden het niet. Alleen Van de Vin en Poels bereikten de finish.

Voor Eyk (problemen met het materiaal), de uitgebluste Knuvers, de oververmoeide flauw gevallen Dekker de begeleiding vreesde zelfs even voor een zonnesteek en ten slotte Jansen eindigde het Japanse avontuur voortijdig. Bondscoach Piet Kuijs zat in Utsunomiya dan ook in zak en as. 'Ze zijn er niet, ze zijn er niet, de renners voor dit parcours. In ronden als die van Zweden, met wat heuvels, komen ze best aardig mee. Maar lijkt het parcours op dat van Luik-Bastenaken-Luik, dan zijn de meesten nergens.'

Profploegen

Verleden jaar had Kuijs nog de beschikking over Maarten den Bakker, Eddy Bouwmans en Danny Nelissen. Het naar de beroepsrenners overgestapte trio was beter opgewassen tegen geaccidenteerd terrein. Maar wie over dergelijke klimcapaciteiten beschikt komt meteen in het vizier van de profploegen. Kuijs: 'Nelissen is pas 19 jaar en nu al door PDM ingelijfd. Ik hoop dat het goed met hem afloopt. Het kan ook verkeerd gaan. Helaas, ik heb er geen greep op, ik kan dat soort jongens niet tegenhouden.' Als het aan Kuijs lag keerden de jaren zeventig terug, toen Hennie Kuiper, Jan Raas en Gerrie Knetemann wel seizoenen lang amateur waren alvorens van het fietsen hun vak te maken. 'In het eerste jaar keken ze in die categorie enkel rond, de competitie daarna deden ze aan een aantal klassiekers mee en het derde jaar kozen ze voor het zwaarste programma. Konden ze dat aan, dan werden ze pas prof. Voor een bescheiden contract. Het waren knokkers, die er alles voor over hadden om wat te bereieken.' Die voorbeeldige mentaliteit mist Kuijs in zijn huidige selectie. In de aanloop naar de WK-race negeerden bepaalde renners zelfs het advies van de Brabantse trainer door cd's te gaan kopen in muziekwinkels in plaats van bedrust te nemen. Kuijs: 'Ze zijn verwend. Ze zouden eens een tijdje in de buurt van Sean Kelly moeten vertoeven om wat van diens benadering te leren. Pas hoorde ik dat Kelly's masseerolie nog niet in zijn hotel voorhanden was. Voor mijn part smeer je mijn benen met slaolie in, riep de Ier naar zijn soigneur, maar doe het wel snel, want ik moet trainen.' Kuijs wil de handdoek niet in de ring gooien. Ook al is de kans op WK-successen vooralsnog klein wil hij zijn contract in geval uitdienen tot eind 1992, het Olympische jaar. Hij durft al te voorspellen dat de Italiaanse amateurs tot dan toe vermoedelijk een grote rol zullen spelen op het internationale toneel. Want de Azzurri hebben de zaken goed voor elkaar, dat bleek ook zaterdag: voor Roberto Caruso (zilver), de Italiaanse WK-troef, en de Fransman Jean-Philippe Dojwa (brons) haalde Gualdi de gouden medaille.

Gualdi komt uit Bergamo, gelegen in een streek die ooit ex-toppers als Gimondi, Baronchelli en Conti voortbracht. De 22-jarige renner stopte vier seizoenen geleden zes maanden lang na een conflict met zijn ploegleider en ging marketing studeren. Hij keerde in het peloton terug en haalde in 1989 de wegselectie. Bij het WK van Chambery kreeg hij van critici de mantel uitgeveegd na een mislukte vroege vlucht. Zaterdag sprong Gualdi opnieuw in een vroeg stadium. Nu met succes.