Vrijdag en zaterdag werkterrein voor De Krant op Zondag; Krant met accent op nieuws

Op tafel ligt een enorme stapel zondagskranten. 'Ik krijg vaak te horen dat er op zondag geen nieuws zou zijn.'

Rene de Bok, hoofdredacteur van De Krant op Zondag, pakt de stapel op en zwaait ermee. De kranten glijden uit elkaar, maar de boodschap is helder. De kilo's nieuws in zijn handen zijn allemaal op zondag gedrukt en verspreid. De Nederlandse zondagskrant die vanaf 14 oktober zal verschijnen, is geen unicum. 'De Nederlandse dagbladjournalist sluit op vrijdagavond zijn werkweek af. Hij raakt psychisch dicht. Als er op vrijdagavond of zaterdag iets gebeurt, zegt hij al snel dat het niks is. Logisch, want een krant waarin hij het kwijt kan is er niet. Maar als je weet dat je op zondag een krant moet maken, dan zijn de vrijdag en de zaterdag je werkterrein.' Pieter Storms, initiatiefnemer en uitgever van de nieuwe krant, zoekt een dummy uit de verhuisdozen. Maandag begint de nieuwe werkweek voor de medewerkers die de krant voorbereiden in het redactiepand aan de Amsterdamse Huddestraat, tussen Amstel en Weesperplein. Daar moet de komende weken het potjeslatijn waarmee het eerste op zondagnacht in Brussel gedrukte exemplaar is gevuld, vervangen worden door echt nieuws. Onder de mooi uitgevoerde titel waarin achter het woordje 'De' Pegasus zijn pijlen afschiet, prijkt horizontaal over de hele breedte de inhoudsopgave. Opmerkelijk is het formaat van de krant, zo'n zes centimeter korter en vijf centimeter smaller dan de gemiddelde Nederlandse krant, en de opmaak die afwijkt van de gebruikelijke over de hele pagina doorlopende kolommen.

De krant krijgt vier hoofdrubrieken: binnenland, buitenland, sport en business. Een groot deel van de vaste redactiestaf zal zich op het binnenland storten. 'Voorlopig blijven de vliegtickets in de la', zegt De Bok. 'We moeten toegeven dat we niet zelf de hele wereld kunnen vangen en hebben een overeenkomst gesloten met de Britse zondagskrant The Observer. Zij hebben een netwerk van 90 correspondenten in alle hoeken van de wereld, uitstekende mensen en daarvan kunnen wij gebruik maken. We streven wel naar eigen mensen in het Midden-Oosten, Israel, Zuid-Afrika en Suriname.' Tegenwicht voor de samenwerking met The Observer die, zegt De Bok 'verplicht tot kwaliteit', zullen de andere hoofdrubrieken bieden. 'Het wordt een krant met een duidelijk accent op nieuws, ook wat het binnenland betreft. Het Nederlandse politieke nieuws is veel interessanter dan veel kranten ons doen geloven. Dat bepaalde gebieden niet interessant zijn, spreken we als journalisten af en we overtuigen er ook onze omgeving van. Wij zullen ons wat Den Haag betreft niet aan die afspraak conformeren.' Het is vrijdagavond en de grote vraag is natuurlijk wat de krant van De Bok en Storms dit weekend op de voorpagina had gezet. Maar zover zijn de wegbereiders nog niet. Ze praten over de Golf-crisis en de roemloze afgang van Aids-onderzoeker professor Buck, zonder concrete keuzes te maken. Er zijn nog zes weken te gaan voor het eerste echte nummer van de pers rolt. De redactionele staf zal vanaf maandag pas verlost zijn van dienstverbanden elders. We vervolgen de inventarisatie van wat Nederland nu mist omdat er geen krant op zondag is. 'Economisch en financieel nieuws wordt even belangrijk als binnenland, buitenland en sport. Ook hier geldt dat het ridicuul is te denken dat het nieuws op zaterdag stil zou staan. De problemen in een bedrijf gaan door, net als de pogingen ze op te lossen. De man die in de tweede helft van de week naar voren werd geschoven als redder in nood, wordt op zondag door ons geprofileerd. Als Wallstreet op vrijdagavond in elkaar klapt, kunnen de accurate kranten dat op zaterdag nog net melden. Maar de achtergronden, de analyses en de verwachtingen voor maandag lees je nergens.'

Business is duidelijk het terrein van Storms. De Bok neemt de kritische analyse van de huidige sportjournalistiek voor zijn rekening. 'Als we iets willen veranderen, is het wel de sportjournalistiek. Ik wil de sportjournalistiek graag terug voeren naar het begin, naar het verslag van wat er op het veld gebeurt dat volledig verdrongen is door conflicten en intriges. Als er op zaterdagavond een belangrijke wedstrijd is, moet het verrukkelijk zijn om de zondagmorgen te beginnen met een uitgebreid en goed geschreven wedstrijdverslag. Niet zo brokkelig en clichematig als wat je nu leest. Of een voorbeschouwing zoals in de Britse kranten, geschreven met deskundigheid en historisch besef.' Over de gemiddelde opiniepagina is De Bok al even kritisch, alleen de kunst en cultuur van de 'door-de-weekse' kranten, kan zijn goedkeuring wegdragen. 'Wij zullen geen service-rubriek brengen met recensies, dat wordt erg goed door de anderen gedaan. Maar daar waar cultuur en journalistiek elkaar raken, zullen we aanwezig zijn. Niet het gezeur over Haitink die wel of niet terugkomt, niet het verhaal over de 'bobo's' zoals in de sport, maar de belangstelling van de Japanners voor de 17e eeuwse meesters en de onverkoopbaarheid van de Nederlandse kunst in het buitenland.'

    • Wilma Cornelisse