Vredesmacht Liberia: verzet Taylor gebroken

MONROVIA, 3 sept. De 'vredesmacht' van vijf Westafrikaanse landen die een einde moet maken aan de burgeroorlog in Liberia heeft gisteren bezit genomen van het centrum van de hoofdstad Monrovia en zwaar geschut geinstalleerd bij bruggen en andere strategische plaatsen rondom de hoofdstad. Volgens de commandant van het drieduizend man tellende korps, de Ghanese luitenant-kolonel George Ayiku, is het verzet van het rebellenleger van Charles Taylor gebroken. Vooral zaterdag zou er zwaar zijn gevochten tussen de vredesmacht en de groep-Taylor.

Een vredesconferentie in de Gambiaanse plaats Kololi, vorige week maandag begonnen, is gisteren afgesloten met de vorming van een interim-regering die de weg moet vrijmaken voor binnen een jaar te houden vrije verkiezingen. De huidige president van Liberia, Samuel Doe, en rebellenleider Charles Taylor erkennen de nieuwgevormde regering niet. Het voorlopige bewind heeft aangekondigd zich op de achtergrond te houden totdat de Westafrikaanse vredesmacht de orde heeft hersteld in Liberia.

De interim-regering wordt geleid door de politicoloog Amos Sawyer, opposant van Samuel Doe. In Kololi zouden ook een vice-president en een 35-leden tellend parlement zijn gevormd, maar daarover zijn weinig bijzonderheden bekendgemaakt. In het voorlopige parlement zijn zes plaatsen gereserveerd voor de groep-Taylor en vier voor de rivaliserende groep onder leiding van Prince Johnson. De groep-Doe is niet tot het overgangsbewind toegelaten.

Een Ghanees vrachtschip is gisteren met zevenduizend Ghanese en andere Westafrikaanse burgers aan boord uit Monrovia vertrokken. Vijfduizend mensen moesten door plaatsgebrek op de kade achterblijven. Vluchtelingen hebben de groep-Taylor ervan beschuldigd ten minste tweehonderd Westafrikanen te hebben vermoord. (UPI, AP)