Van der Laan maakt vier goals voor Feyenoord

ROTTERDAM, 3 sept Harry van der Laan went snel. In zijn eerste jaar in de eredivisie, vorig seizoen bij FC Den Haag, maakte hij 21 doelpunten. In zijn eerste thuiswedstrijd voor Feyenoord, gisteren in de Kuip tegen MVV, scoorde hij vier keer. Sabau en Kiprich maakten de andere goals bij Feyenoord dat met 6-0 won. Heeft Feyenoord met zijn aankoop een gouden greep gedaan? Van der Laan: 'Vraag dat over een week of drie nog maar eens. Dan weet ik meer. Dit was nog geen echte maatstaf. Bovendien speel ik tegen MVV altijd goed. Vorig jaar, met Den Haag, scoorde ik al na elf seconden tegen deze club. Nu deed ik er toch zeker een minuut over.'

Sabau is voorlopig een klasse apart in de Kuip. Gefluisterd wordt dat de Roemeense international zo goed is, dat zijn medespelers hem nauwelijks begrijpen.

Volendam en RKC worstelden aan de dijk met hun tekortkomingen en het slechte veld. De keiharde vrije trap van Berghuis, waarmee hij de wedstrijd besliste (2-0), was het enige hoogtepunt. Clayton had in de 21ste minuut de score geopend.

De nederlaag van 0-3 tegen Vitesse was onvermijdelijk, nadat libero Ridderhof acht minuten voor de rust van arbiter Overkleeft een rode kaart (2x geel) had gekregen. Twee minuten later werd trainer Advocaat wegens een aanmerking op Overkleeft, die hij een thuisfluiter noemde, naar de tribune gezonden. De jeugdige Loeffen maakte vlak voor de rust van de chaos in de Schiedamse gelederen gebruik. Na de pauze voerden Eijer en Van den Brom de score op naar 3-0. Heerenveen pakte in en tegen Utrecht verrassend de eerste twee punten. Bijl nam tegen zijn oude club het openingsdoelpunt voor zijn rekening. Verbeek en Maarten de Jong maakten de Friese doelpunten.

Roda JC incasseerde tegen FC Groningen, dat zonder de geblesseerde Joegoslaaf Djurovski speelde, de tweede teleurstelling van het nog prille seizoen. De ploeg van trainer Jan Reker kwam er met de nederlaag van 1-3 genadig af. Roossien, Holband en uitblinker Huizingh tekenden voor de treffers van de thuisploeg. Arnold zorgde met de gelijkmaker voor valse hoop in het Limburgse kamp.

Willem II had in eigen huis geen kind aan Sparta. Tot aan de rust (1-1) verweerden de Rotterdammers zich volwassen. In de tweede helft was echter chaos troef. Aanwinst Stewart, die zowel over een Nederlands als Amerikaans paspoort beschikt, produceerde in de slotfase een glaszuivere hattrick. Van Geel (2) en Van der Borgt profiteerden eveneens van het onzekere optreden van doelman Metgod. Vurens had in de eerste helft de gelijkmaker op zijn naam gebracht.