Uitleveringen Colombia

BOGOTA, 3 sept. De Colombiaanse regering overweegt het beleid omtrent de uitlevering van drugsverdachten aan de Verenigde Staten te wijzigen. Dat blijkt uit opmerkingen die minister van justitie Jaime Giraldo Angel gisteren maakte in een vraaggesprek met de Colombiaanse radiozender RCN. Volgens de minister zouden Colombianen die worden gezocht wegens misdrijven in zowel Colombia als de Verenigde Staten in Colombia moeten worden berecht. Onder de vorige president, Virgilio Barco, zijn ten minste twintig Colombianen uitgeleverd aan de VS. Alom wordt uitlevering gezien als het machtigste wapen tegen de drugsbaronnen. Maar de uitleveringen zijn onderhevig aan kritiek, omdat vele Colombianen dit beschouwen als een inbreuk op de Colombiaanse soevereiniteit.

De opvolger van Barco, zijn partijgenoot Cesar Gaviria, is zijn ambtstermijn begonnen met een voortzetting van het beleid tegenover de drugsmafia, maar uit uitlatingen van de president blijkt dat een wijziging waarschijnlijk is. Intussen nemen de drugsbaronnen naar eigen zeggen al wekenlang een eenzijdige wapenstilstand in acht, waardoor het aantal bomaanslagen in het land inderdaad is afgenomen. Het moorden gaat evenwel onverminderd door.

De met de regering sympathiserende Colombiaanse krant El Tiempo publiceerde gisteren een memorandum van Gaviria aan de Amerikaanse regering waarin om steun wordt gevraagd bij het bijeengaren van een miljard dollar in de westerse wereld voor de strijd tegen de drugskartels. Het bedrag komt volgens Bogota overeen met de economische verliezen van Colombia als gevolg van de drugsoorlog. (Reuter)