Tweede competitie-optreden PSV verloopt uiterstteleurstellend; Robson zoekt tevergeefs een verklaring

NIJMEGEN, 3 sept. Het eerste optreden buitenshuis is voor PSV even teleurstellend verlopen als dat van Ajax. De Eindhovense club had afgelopen weekeinde de mogelijkheid via een punt voorsprong na twee ronden de Amsterdammers een eerste psychologische dreun te verkopen, maar moest na het gelijke spel tegen NEC (1-1) concluderen dat het werken van de eigen labiliteit vooralsnog voorrang geniet.

Het tweede competitieduel van PSV leek een gunstige gelegenheid om op ondubbelzinnige wijze de eigen kracht nog eens te onderstrepen. Vorige week nog dacht de onttroonde landskampioen zijn visitekaartje te hebben afgegeven met een monsterzege op FC Utrecht (5-0). Trainer Bobby Robson sprak zijn ongelukkige collega Cees Loffeld toen na afloop nog op olijke wijze bemoedigend toe door te stellen dat deze met een team als dat van PSV ook met dergelijke cijfers zou hebben gewonnen. In Nijmegen moest de nieuwe oefenmeester naarstig zoeken naar verklaringen voor het falen van zijn eigen team, dat volgende week tegen het zwakke MVV weer de mogelijkheid heeft zich met een ruime score zand in de ogen te strooien.

PSV leek zich na de vroege openingstreffer van Erwin Koeman (na een combinatie tussen Ellerman en Heintze) op te gaan maken voor opnieuw een simpele overwinning. Maar het elftal was in het verdere verloop van de wedstrijd nauwelijks vooruit te branden. De absentie van gangmakers als Van Aerle en Gerets drukte zwaar op de ploeg. Voorlopig kan trainer Bobby Robson nog geen beroep doen op de twee verdedigers die minstens nog twee (Gerets) en zes weken (Van Aerle) nodig hebben voor hun herstel.

Anoniem 'We waren vaak in balbezit maar deden daar vervolgens niets mee, de eindpass mislukte steeds bij ons', probeerde Robson het zwakke spel van PSV te verklaren. Het anonieme optreden in Nijmegen van de nieuwelingen John Bosman en Gheorghe Popescu rechtvaardigde de coach met de uitleg dat de eerste weliswaar hard werkt maar eerst psychische steun in de vorm van een eerste doelpunt nodig heeft terwijl de Roemeen al vroeg in de wedstrijd een lichte blessure zou hebben opgelopen.

Bosman en Popescu vielen niet uit de toon bij de rest van het team dat meer moeite had met de eigen vorm dan met tegenstander NEC. De Nijmeegse ploeg steunde in aanvallend opzicht voornamelijk op de onberekenbare acties van Manuel Sanchez Torres en Arno Arts terwijl in de defensie Cees van der Linden (ex-BVV Den Bosch) een betrouwbare sluitpost was. Een snelle tegentreffer bleek voldoende voor een onverwachte (trainer Leen Looyen: 'Je speelt toch met een elftal van tweeeneenhalf miljoen tegen een team van dertig miljoen gulden') puntendeling.

Vergissing

Daarbij speelde scheidsrechter Ab Schuurmans indirect een rol. Nadat hij bij een overtreding op uitblinker Arts verzuimde de voordeelregel toe te passen, probeerde hij zijn vergissing kort daarna goed te maken door de middenvelder op de rand van het strafschopgebied een vrije trap toe te kennen. De voorzet werd eerst door Sanchez Torres op de lat geschoten en vervolgens door Frans Paymans gemist voordat Cees Lok goed richtte. Diens schot kon alleen nog door Erwin Koeman met de hand worden gekeerd. Op de penalty van Arts was Van Breukelen vervolgens kansloos.

    • Leon van Eijndhoven