SPD: belastingen omhoog

SAARBRUCKEN, 3 sept. De Westduitse sociaal-democratische leider Oskar Lafontaine heeft bondskanselier Kohl verweten dat hij de belastingen weigert te verhogen ondanks de kosten die de Duitse eenwording met zich meebrengt. Hij gaf de regeringscoalitie in Bonn de schuld van de sterk groeiende werkloosheid in de DDR. Lafontaine zei dit gisteren, een dag na de presentatie van het programma waarmee de SPD de verkiezingscampagne ingaat. Lafontaine, die in de opiniepeilingen nog steeds achterloopt op bondskanselier Kohl, kondigde aan dat de SPD, als ze aan de macht komt na de verkiezingen, de belastingen zou verhogen. 'Het is onverantwoord maar door te gaan met het opnemen van kredieten om de zaak regelen', aldus Lafontaine. Vooral mensen met hogere inkomens zullen meer belasting moeten gaan betalen, volgens de SPD-leider.

Minister van financien Theo Waigel zei vorige week dat voor de eenwording van de twee Duitslanden volgend jaar 140 miljoen mark nodig is, waarvan de helft wordt geleend op de kapitaalmarkt. De rest moet komen van de belastingen die de Oostduitsers opbrengen.

De SPD dringt in haar programma verder aan op een drastische verlaging van de defensie-uitgaven en vraagt van de NAVO een verandering van haar defensiestratgie. Het bondgenootschap zou moeten afzien van de strategie van de voorwaartse verdediging, het aangepaste antwoord en van de eerste inzet van kernwapens. Verder wil de partij een 'ecologische transformatie van de industriele samenleving', waardoor de levensomstandigheden in beide delen van Duitsland kunnen worden verbeterd. (Reuter, DPA)