Russische republiek in Moldavie

MOSKOU, 3 sept. In de Moldavische hoofdstad Chisinau is het parlement in spoedzitting bijeengekomen nadat gisteren de Russisch- en Oekraienstalige minderheid in de republiek de onafhankelijkheid had uitgeroepen.

De president van de Sovjet-republiek, Mircea Snegur, riep gisteren op tot maatregelen ter bescherming van de integriteit van Moldavie en zei dat de leiders van de afscheidingsbeweging juridisch moeten worden vervolgd.

Eerder gisteren was op een bijeenkomst in de stad Tiraspol, het centrum van het woongebied van de omvangrijke Russische en Oekraiense minderheid in Moldavie, een nieuwe republiek uitgeroepen, de Socialistische Sovjet-Republiek Moldavie. De nieuwe republiek, zo werd in Tiraspol gezegd, omvat het gebied waar de minderheid de meerderheid vormt, dat wil zeggen de stad Tiraspol, enkele andere steden op de linkeroever van de Dnjestr, en enkele steden op de rechteroever, zoals Bendery.

Onlangs had een andere minderheid in Moldavie, die van de Gagaoezen, al eenzijdig de autonomie uitgeroepen.

De naam van de gisteren uitgeroepen republiek, Socialistische Sovjet-Republiek Moldavie, was de officiele naam van Moldavie tot het parlement in Chisinau die enkele weken geleden wijzigde. Nu heet Moldavie officieel Socialistische Sovjet-Republiek Moldova. Moldova is het Roemeense woord voor Moldavie.

De Russische en Oekraiense minderheid maken samen rond een kwart uit van de bevolking van Moldavie. (Reuter)