Russen superieur op Vocalistenconcours

DEN BOSCH, 3 sept. De Russische bariton Oleg Malikov en zijn landgenote, de sopraan Marina Zhukova hebben zaterdagavond in Den Bosch beide een eerste prijs (10.000 gulden) gewonnen op het 37ste Internationale Vocalisten-concours. Malikov kreeg bovendien de Grote Prijs van de stad 's-Hertogenbosch. Zes van de twaalf finalisten waren Russen. De Russische tenor Igor Jan kreeg de Erna Spoorenberg-prijs en de Nederlandse operazangeres Irene Pieters (mezzosopraan) kreeg de Gre Brouwenstijn-prijs (3000 gulden) toegekend door de internationaal samengestelde jury onder leiding van Menno Feenstra.

In de categorie 'lied' ging de eerste prijs naar de Japanse bariton Katsunori Kono, de gedeelde tweede prijs ging naar de Russische Oxana Arkaeva en de Amerikaanse tenor Salvatore Champagne. De Elly Ameling-prijs werd gewonnen door de Finse Kirsi Tilhonen. In de categorie oratorium werd aan de drie finalisten geen prijs toegekend. Hier ging een aanmoedigingsprijs naar de Russische mezzo Irina Romishevskaja. De Nederlandse bas-bariton Hans de Vries haalde tijdens de halve finale de prijs van de Vrienden van het lied. Van de veertien beschikbare prijzen werden er vijf niet toegekend.