'Prins moet vuile handen maken'

ROTTERDAM, 3 sept. Bijna een week voordat de Britse kroonprins Charles in een galerie debuteert als beeldend kunstenaar, is er al tumult ontstaan over het werk dat hij daar zal presenteren. De Royal Society of Painter-Etchers and Engravers heeft bij de Britse vorstin protest aangetekend tegen de verkoop van 'originele' litho's die weliswaar door de prins zijn gesigneerd, maar die door hem niet ambachtelijk zijn gedrukt. Dat blijkt uit een bericht dat gisteren verscheen in het Britse zondagsblad Observer. Het gaat om twee 'steendrukken', waarop het landschap van Wensleydale te zien is, en een blad waarop een gezicht op Windsor Castle staat afgebeeld. De prijs per blad bedraagt drieduizend pond, bijna tienduizend gulden, en de oplage is 295 elk. Ze zullen samen met 62 aquarellen vanaf woensdag aanstaande geexposeerd worden bij de Courcoux Gallery in Salisbury.

Het verbond van grafici is boos dat Buckingham Palace de tentoonstelling aankondigt als 'litho's van zijne koninklijke hoogheid de prins van Wales', terwijl de prins nauwelijks iets met de produktie te maken gehad zou maken. 'Ik respecteer prins Charles', aldus Jennifer Dickson, lid van de Royal Academy, 'maar als hij er serieus over denkt een graficus te worden, dan moet hij zijn mouwen opstropen en vuile handen krijgen'. De bladen, vervaardigd door de professionele drukker, zijn eigenlijk 'helemaal geen originelen'.

Een litho dient rechtstreeks op een fijnkorrelige kalksteen getekend te worden. In dit geval zijn echter drie aquarellen fotografisch gereproduceerd, reprodukties dus, en als originelen gesigneerd. Volgens een woordvoerder van Wales Charities Trust, het liefdadigheidsfonds dat de opbrengst van de litho-verkoop ontvangt, wil de prins niemand in de maling nemen. , Hij zou graag van een deskundige horen wat er eigenlijk verstaan wordt onder een 'originele afdruk'.