Prijsstijging olie ondanks extra aanbod

ROTTERDAM, 3 sept. De olieprijs is vanmorgen met ruim een dollar gestegen ondanks berichten over produktieverhogingen. De prijs van een vat (159 liter) Brent, de toonaangevende olie uit de Noordzee, steeg naar 27,90 dollar voor levering in oktober.

Volgens de gezaghebbende Middle East Economic Survey (MEES) voert Saoudi Arabie deze maand de produktie met in totaal 2,27 miljoen vaten op. De Verenigde Arabische Emiraten, Venezuela en Mexico produceren tesamen 0,9 miljoen vaten extra ter compensatie van de ruim 4 miljoen vaten uit Irak en Koeweit die weggevallen.

De Indonesische minister van energie en mijnbouw voorspelt dat de olieprijzen het vierde kwartaal van dit jaar met veertig procent stijgen tenzij de industrielanden een gedeelte van hun voorraden op de markt brengen. Hij schat de vraag naar OPEC-olie in de komende drie maanden op 24,6 miljoen vaten per dag. MEES schat de produktie eind dit jaar op 23,1 miljoen vaten.

De aandelenkoersen in Parijs stonden een uur na de opening 2,2 procent lager. Frankfurt en Amsterdam daalde 0,6 procent maar Londen steeg licht.