Opera Forum lijdt komende jaren verlies van miljoenen

ENSCHEDE, 3 sept. Het Enschedese opera- en muziekgezelschap Forum lijdt dit jaar een verlies van bijna een miljoen gulden. De komende twee jaar dreigt een vergelijkbaar nadelig saldo. Dat stelt directeur P. Westerhoud van Forum. De financiele problemen zouden het gevolg zijn van de fusie in 1983 tussen Opera Forum en het Overijssels Filharmonisch Orkest (OFO). Om opheffing van het filharmonisch orkest te voorkomen moest Forum aan het ministerie van WVC (de belangrijkste subsidie-gever) beloven een schuldenlast van negen miljoen gulden voor 1 januari 1993 te saneren. Aan die verplichting zegt het gezelschap niet te kunnen voldoen 'door de hoge salariskosten en het uitblijven van sponsorgelden'. Een commissie onder leiding van oud-minister van cultuur Van Doorn gaat op dit moment na hoe Forum de moeilijkheden kan oplossen. Volgens directeur Westerhoud is het 'ongewenst' te bezuinigen op 'de organisatie en de artistieke kwaliteit' van Forum: 'Dat zou een aantasting betekenen die later niet meer goed valt te maken.' In maart van dit jaar maakte Forum grootscheepse plannen bekend. Die behelsden onder meer het geven van voorstellingen door het land, het uitbouwen van het opleidingsgezelschap Forum Jong, en de aanstelling van de Amsterdamse Schouwburgdirecteur Cox Habbema als artistiek adviseur. Forum vroeg WVC aan de uitvoering van deze plannen ruim drie miljoen gulden bij te dragen.

Westerhoud stelt nu dat het aantal voorstellingen verminderd zou kunnen worden. 'Maar dat doen we ook niet van harte, want er is nu eenmaal een grote behoefte aan opera in Nederland, ' aldus Westerhoud, die niet wilde uitsluiten dat het voortbestaan van Forum Filharmonisch 'andermaal aan de orde komt'. Westerhoud zei te hopen dat minister d'Ancona bereid is de schulden van het muziekgezelschap te saneren. Hij hoopte dat de commissie-Van Doorn daartoe aanleiding kan geven. Op dit moment ontvangt het gezelschap jaarlijks 18,5 miljoen gulden van WVC. Forum verzorgt jaarlijks honderd operavoorstellingen in heel Nederland en ruim vijftig concerten, met name in Overijssel.