Londen denkt aan uitbreiding blokkade Irak

MUSCAT, 3 sept. De Britse regering wil de economische sancties tegen Irak verscherpen en overweegt zich in te zetten voor een luchtblokkade, als aanvulling op de weg- en zeeblokkade tegen Irak.

Dat heeft de Britse minister van buitenlandse zaken, Douglas Hurd, gisteren in Muscat gezegd, de Omaanse hoofdstad die hij aandeed in het kader van een rondreis door het Golfgebied. Volgens Hurd hebben de besprekingen tussen de secretaris-generaal van de VN, Perez de Cuellar, en de Iraakse minister Tariq Aziz, aangetoond dat er geen hoop bestaat Irak met diplomatieke middelen tot de ontruiming van Koeweit te dwingen. Londen overweegt een luchtblokkade in te stellen als Irak zou overgaan tot het instellen van een luchtbrug voor zijn voedselbevoorrading. Zo'n blokkade van het luchtverkeer van en naar Irak zou echter pas zijn beslag kunnen krijgen na een beslissing van de Veiligheidsraad, aldus de Britse minister.

Volgens Hurd lijkt Irak overigens niet de mogelijkheden te hebben zich door middel van een luchtbrug te bevoorraden. De Iraakse president Saddam Hussein, zo zei Hurd, heeft als gevolg van de blokkering van de oliehandel geen geld voor een luchtbrug.

Hurd zei zaterdag in Doha, de hoofdstad van Qatar, dat een deel van de twaalf Britse Jaguar-gevechtsvliegtuigen die nu in Oman zijn gestastioneerd, naar Qatar worden overgeplaatst. Qatar maakte vorige week bekend open te staan voor de komst van troepen en militair materiaal uit 'bepaalde bevriende landen'.

(Reuter, AFP)India heeft, zo meldde vanochtend de Financial Times, een aantal Westerse landen laten weten de zending van tienduizend ton voedsel en medicamenten naar Koeweit te overwegen. Het zou daarbij gaan om een 'humanitair gebaar', vooral bedoeld om de 200.000 in Irak en Koeweit gestrande Indiers te helpen. De maatregel zal, indien uitgevoerd, zonder twijfel worden gezien als een schending van de economische sancties die in VN-verband tegen Irak zijn genomen. In India is men zich daarvan bewust. Regeringsfunctionarissen lieten echter weten dat de regering in New Delhi de Indiers in Irak en Koeweit niet kan laten doodgaan omdat VN-sancties hun bevoorrading met voedsel in de weg staan. In New Delhi wil men, mocht de voedselzending worden tegengehouden, die actie zoveel mogelijk publiciteit geven om de regeringen die de bevoorrading van Indiers verhinderen, in een kwaad daglicht te stellen.