Irak: 'De oude Thatcher heeft haar verstand verloren'

BAGDAD/ LONDEN, 3 sept. Irak en Groot-Brittannie hebben zich het afgelopen weekeinde gestort in een woordenoorlog waarbij Bagdad sprak van 'de oude Thatcher'.

De Iraakse uitspraak kwam na een felle uitval van Thatcher naar de Iraakse president Saddam Hussein. 'Als er iets gebeurt met de gijzelaars dan zouden we vroeger of later, wanneer eventuele vijandelijkheden voorbij zijn, doen wat we in Nuremberg deden na de Tweede Wereldoorlog en de betrokken mensen vervolgen wegens hun totaal onbeschaafde gedrag', zei de Britse premier in een vraaggesprek met de Britse televisiemaatschappij ITV. 'Ik wil niet dat ze denken dat ze dit straffeloos kunnen doen, want dat kunnen ze niet.'

Thatcher was op het moment van het vraaggesprek ervan op de hoogte dat Irak op het punt stond een aantal Britse vrouwen en kinderen vrij te laten.

Thatcher noemde Saddam een wrede dictator die 'zich heeft verborgen achter de rokken van vrouwen' en brandmerkte hem als een 'verliezer'.

'Ik beschouw hem niet als gek, ik beschouw hem als totaal berekenend en wreed en als iemand die geen enkel oog heeft voor de waardigheid of de rechten van het individu.' Het Iraakse persbureau INA meldde later dat 'de oude Thatcher haar verstand heeft verloren na het initiatief van Saddam Hussein om het vertrek toe te staan van vrouwen en kinderen'.

Wat betreft haar uitspraak over een oorlogstribunaal veronderstelde de commentator dat die paste 'in het kader van haar komende verkiezingscampagne die zonder twijfel tot een nederlaag zal leiden'.

(AFP, Reuter)