'In Koeweit honderden mensen opgepakt

NEW YORK, 3 sept. Iraakse troepen hebben in Koeweit honderden Koeweiti's gearresteerd en het vuur geopend op vreedzame demonstraties, aldus de in New York gevestigde mensenrechtenorganisatie Middle East Watch. Aan de andere kant, aldus de groep, hebben de Iraakse troepen over het algemeen contact met de burgerbevolking gemeden sinds de eerste dagen na de invasie op 2 augustus toen zij zich op grote schaal schuldig maakten aan plunderingen en verkrachtingen. Volgens Middle East Watch, dat onder andere citeerde uit vraaggesprekken met vluchtelingen, zijn in de eerste dagen na de invasie veel Koeweiti's gearresteerd. Ook zijn honderden Iraakse dissidenten die hun toevlucht in Koeweti hadden gezocht, opgepakt. Hoe groot hun aantal precies is, en waar zij nu zijn is onbekend. De Koeweiti's worden voorts verhinderd hun land te verlaten.

Middle East Watch toonde zich bezorgd over mogelijke vergeldingsacties door verzetsstrijders tegen de 300.000 Palestijnen in Koeweit. Veel vluchtelingen hebben de Palestijnen beschuldigd van actieve deelneming aan de plunderingen na de invasie en openbare verbroedering met de bezettingstroepen. (Reuter)