Havel wil opening van grens met Polen

PRAAG, 3 sept. President Vaclav Havel van Tsjechoslowakije heeft zich gisteren uitgesproken voor een opheffing van de reisbeperkingen tussen Tsjechoslowakije en Polen. Havel deed dat toen hij zich samen met zijn minister van buitenlandse zaken, Dienstbier, symbolisch aansloot bij een betoging van driehonderd Tsjechoslowaken die tegen de beperkingen protesteerden. Dat gebeurde in Pomezni Boudy, waar een nieuwe grensovergang naar Polen werd geopend. Tsjechoslowakije voerde de reisbeperkingen in 1982 in om zich te beschermen tegen politieke 'besmetting' vanuit Polen, waar eind 1981 de vrije vakbond Solidariteit onschadelijk was gemaakt door de uitroeping van de staat van beleg. Op het ogenblik kunnen de Tsjechoslowaken en Polen vrij reizen, maar om de gemeenschappelijke grens over te komen hebben ze nog altijd een schriftelijke uitnodiging nodig. (AP)