Guerilla tegen het beleid

Na de vierde plaats van Ellen van Langen op de 800 meter vrouwen besteeg atletiektrainer Wil Westphal de perstribune. 'Nu zie je eens wat het betekent als de persoonlijke trainer van zo'n meisje er bij is', verkondigde hij triomfantelijk. Het zal mogelijk best van invloed zijn geweest dat Frans Thuys, die Van Langen een aantal jaren onder zijn hoede heeft, bij haar debuut op een dergelijk groot toernooi aan haar zijde stond. Aan de andere kant is het een belangrijke taak van de trainers hun pupillen te vormen tot zelfstandige wezens, die ook tot prestaties moeten kunnen komen als ze er door omstandigheden alleen voor staan. Van Langen vestigt de indruk daartoe, ondanks haar korte carriere in de atletiek, best in staat te zijn. Uit niets bleek dat ze zonder de aanwezigheid van Thuys in Joegoslavie minder zou hebben gepresteerd.

De opmerking van Westphal had dan ook een andere achtergrond. Hij voert een guerilla tegen het technische beleid van de atletiekunie en zou het niet kunnen verdragen wanneer de gezamenlijkheid meeprofiteert van het overigens kwalitatief ongetwijfeld hoogstaande werk dat hij met zijn atletes verricht. Net als marathon-man Wim Verhoorn ziet Westphal kans bij grote evenementen een sfeer van animositeit te creeren tussen 'hun' atleten en 'de' bond, waarvan je je mag afvragen of die wel zo gunstig is. Niet voor niets zei technische directeur Arie Kauffman van de KNAU na de Europese titelstrijd dat er een gesprek moet komen over de communicatie met persoonlijke trainers.

Naarmate het EK naderde nam de afstandelijkheid toe. De KNAU heeft de deur voor de persoonlijke trainers altijd op een kier staan en biedt ze zoveel mogelijk de gelegenheid dichtbij hun beschermelingen te zijn. Hoewel ook Westphal niet zal kunnen aantonen dat die aanwezigheid prestatieverhogend werkt; voor zijn pupil Gretha Tromp heeft het in ieder geval niet geholpen. Ze schutterde op de 400 meter vlak en faalde volkomen op haar favoriete afstand, de 400 meter horden. Onmiddellijk na haar laatste plaats in de halve finale, toen ze de steun misschien wel het hardst nodig had, was haar persoonlijke trainer niet in haar nabijheid. Hij zou niet in de zogenoemde mixed ruimte zijn toegelaten. 'Dat is dan de eerste keer dat Westphal ergens niet inkomt', merkte Kauffman op. Westphal, die zo graag alles in eigen hand houdt, wil kennelijk alleen ellende centraliseren.

    • Peter de Jonge