Foto

Tijdens de Antwerpse manifestatie 'Stad aan de Stroom' was dit weekende het project Spring Tide City te zien. Dit spektakel van containers, kabelhaspels, kranen, licht, lasers en muziek werd gemaakt door de Nederlandse kunstenares Barbara van Loon, die eerder 'balletten' voor hijskranen en reuzenraden in Amsterdam maakte.

De opdracht luidde een schouwspel te componeren dat geinspireerd was op Antwerpen. Meer nog dan kranen vond zij de grote vervoerscontainers, die in lange straten in de overslaghaven staan opgesteld, karakteristiek voor de Belgische havenstad. Vier dagen lang was zij met honderd medewerkers in de weer om tachtig containers en vijftig kabelhaspels op een groot terrein langs het water te plaatsen.

Om klokslag 22.00 uur zaterdagavond kwamen deschots en scheef geplaatste containers tot leven. Onder begeleiding van elektronische muziek, die deed denken aan havengeluiden, werd een steeds groter deel van het 'havenmonster' in verschillende patronen verlicht met felle spots en laserstralen. Tenslotte kwamen de drie reuzenkranen in actie.

Op de klanken van Pergolesi's Stabat Mater plaatsten zij op de zes containers andere containers, zodat Antwerpen even werd verrijkt met zes wolkenkrabbers. (foto Peter Hilz)