Foto

MONTREAL Het Canadese leger heeft gisteren de voornaamste barricade van de opstandige Mohawk-Indianen bij het plaatsje Oka zonder tegenstand ingenomen. Hiermee lijkt het al zeven weken durende gewapende verzet van de Mohawks tegen de verlenging van een golfbaan op een terrein dat zij als het hunne beschouwen ten einde. Slechts zo'n dertig gewapende Indianen, die het bos invluchtten toen de Canadese militairen binnenvielen, verzetten zich nog. Ze zijn echter aan alle kanten omsingeld.

De operatie, waarbij 350 soldaten werden ingezet, begon zaterdag met een inval in een Mohawk-nederzetting in het Kanesatake-reservaat, dichtbij Oka. Deze vormde al sinds begin juli de kern van het verzet van de Mohawks tegen plannen voor de golfbaan. Toen de autoriteiten van Quebec op 11 juli de wegversperring bij Oka wilden opruimen werd daarbij een politieman gedood.

Gerry Pelletier, die namens de Mohawks met de Canadese autoriteiten heeft onderhandeld, zei gisteren dat enkele Indianen hadden verzocht om een interventie van de Canadese militairen om de orde te herstellen. Andere Mohawks bestempelden het gedrag van hun stamgenoten als verraad. (Foto AFP)