Fietsen in Japan is zelfmoord

Anton Geesink stapt woensdag weer op het vliegtuig naar Tokio. De globetrotter heeft, sinds hij 35 jaar geleden als judoka voor het eerst de Japanners met zijn gestalte imponeerde, de overtocht al honderd maal gemaakt. Van een jetlag heeft hij na aankomst in zijn tweede vaderland zelden last. 'In de jaren vijftig en zestig was je dertig a veertig uur onderweg. Toen werd er niet over een jetlag gesproken. Dan was je gewoon gesloopt van de lange reis. Als ik nu na zeventien uur aankom ben ik een beetje slaperig. Het is dan een dag sukkelen.' De hele Nederlandse wielerploeg faalde op het wereldkampioenschap. Was een dag voor de wedstrijd aankomen niet te laat? Wat is wijsheid? Breukink reed niet slecht en LeMond, die nog later aankwam, werd zelfs vierde. LeMond kwam van Los Angeles, die ging zelfs negentien uur in tijd vooruit. Hij moest tien uur vliegen. Ik heb dat zelf ook vaak gedaan. Vooruit of achteruit in tijd maakt weinig uit. Er is altijd tijdverschil. Het werkt voor iedereen verschillend. Maar ik neem aan dat topsporters weten wat ze doen? Volgens de ploegleiding zouden de renners wanneer ze een week eerder waren gekomen, te veel aan conditie hebben verloren door de vochtige warmte.

Het klimaat in Japan is al eeuwen hetzelfde. Daar hadden ze zich op kunnen instellen. Daar zijn toch deskundigen voor. De Italianen reden uitstekend en die waren er bijna twee weken tevoren. De Belgen kwamen bijna een week eerder en werden een en twee.

Een andere argument was het gebrek aan trainingsmogelijkheden? Dat geloof ik meteen. Ik heb een paar jaar geleden een fietstocht door Japan georganiseerd. Dat was een poging tot zelfmoord. Wegen om op te fietsen kennen ze niet. In Japan telt alleen de auto.

Begrijpt u als lid van het Internationaal Olympisch Comite waarom een wereldkampioenschap wielrennen daar wordt georganiseerd? Sportfederaties organiseren kampioenschappen in ontwikkelingslanden om de sport populair te maken. Maar in Japan hoef je niet te verwachten dat mensen ooit gaan fietsen. Dus is er een andere reden: geld. Ze kunnen een wielerkampioenschap beter in in Afrika organiseren. Dan doe je zeker aan mondialisering. Maar daar hebben ze geen geld.