E: SPLIT, 3 sept.

Tot tweemaal toe probeerden de beste sprinters van de wereld dit seizoen het wereldrecord 4x100 meter te verbeteren. Maar de vedetten van de Santa Monica Track Club, Carl Lewis, Leroy Burrell, Calvin Smith en Marc Witherspoon, hadden er niet intensief op getraind en misten daardoor de perfectie in de harmonie. Op de laatste dag van de Europese kampioenschappen in Split lieten de Fransen zien dat juist die eenheid een doorslaggevende factor is en van meer belang moet worden geacht dan de indivuele klasse van de estafette-lopers. Met een tijd van 37,79 seconden werd het EK toch nog opgesierd met een wereldrecord.

Het was opmerkelijk dat de hoger ingeschatte Engelsen, met John Regis als tweede en Linford Christie als slotloper, het tegen de Fransen aflegden. Op de individuele sprintnummers immers hadden Christie (100 meter) en Regis (200 meter) eerder tijdens het toernooi de Fransen wel afgetroefd. Maar het kwartet Max Moriniere, Daniel Sangouma, Jean-Charl Trouabal en Bruno Marie Rose, was uitstekend op elkaar ingespeeld. 'We wisten dat we individueel sterk zijn, maar als team nog beter', reageerde Trouabal.

Op de 4x400 meter mannen zorgden de Engelsen voor een nieuw Europees record (2.58,22). Het lijkt er op dat in tegenstelling tot de individuele onderdelen de loopnummers waarbij naast pure snelheid ook de techniek een grote rol speelt gemakkelijker een record opleveren. De Europese titelstrijd werd een bijzonder indrukwekkende afscheidsfeest van Oost-Duitsland. Nooit tevoren haalde dat land zoveel medailles op een EK als in Split: twaalf gouden, twaalf zilveren en tien bronzen. De toekomstige partner West-Duitsland bleef daar met zeven keer eremetaal ver bij achter.

De laatste dag van Europese kampioenschappen werd er een vol verrassingen. Op de 1500 meter vrouwen zorgde de Joegoslavische Snezana Pajkic voor een sensatie van de eerste orde door met een sterke laatste honderd meter alle favorieten voorbij te stevenen. Minstens even verrassend was dat de Engelse mannen op dezelfde afstand buiten de medailles bleven. Steve Cram en de via een kunstgreep van de jury in de eindstrijd gekomen Peter Elliott (hij kwam in de kwalificatie ten val en haalde de eindstreep niet) vielen na een langzame, tactische race met de finish in zicht volledig stil. De Oostduitser Jens-Peter Herold greep de overwinning.