Crickettitel voor UD met bijsmaak

DEVENTER, 3 sept. Voor het eerst in de roemruchte historie van 115 jaar mag de Koninklijke UD uit Deventer zich dit jaar landskampioen cricket noemen. Maar hoewel er in het oosten van het land wel een feestje is gevierd, zal dit heuglijke feit toch met enige bijsmaak in de prijzenkast worden gezet. De nek-aan-nek race met het Utrechtse Kampong eindigde, omdat UD en Excelsior zowel zaterdag als zondag niet tot een beslissing konden komen vanwege het slechte weer, tenslotte in een anticlimax.

Er was de Koninklijke Nederlandse Cricketbond alles aan gelegen om ook dit seizoen de competitie, die weken lang gedeelde koplopers kende, een echte finale te geven op zondag 2 september op het veld van HCC in Den Haag. VRA gooide zaterdag de Kampong-dromen daarop al omver door verrassend van de titelverdediger te winnen. Het bericht, dat in Deventer UD en Excelsior wegens regen moesten afreizen zonder verder te spelen, maakt een beslissingswedstrijd onmogelijk, eenvoudig omdat er na 1 september geen cricketveld meer in Nederland beschikbaar is. Maar er was nog een kansje op een sportief acceptabel slot wanneer UD op zondag Excelsior zou verslaan. Maar ook dat lukte in het regenachtige Deventer niet, ondanks verwoede pogingen waarbij de Koninklijken tussen regenbuien door nog tot 116 voor 4 kwamen. Daarna was het afgelopen, bleef het opnieuw spelen van die wedstrijd komend weekeinde een utopie en behaalde de Koninklijke UD haar eerste kampioenschap. Een kroon op een constant seizoen waarin Steven Lubbers met aansprekende individuele prestaties een groot aandeel had geleverd. Hermes DVS uit Schiedam neemt in de hoogste cricketafdeling de plaats in van het gedegradeerde Bloemendaal door een overwinning zaterdag op de enig overgebleven concurrent ACC.

    • Gerhard de Grooth