'Bulgarije wordt door hongersnood bedreigd'

SOFIA, 3 sept. Bulgarije wordt bedreigd met hongersnood. De crisis in het land is te vergelijken met het beeld dat 'een verwoestende oorlog' achterlaat. Dat schreef gisteren het Bulgaarse blad Doema, dat tot eind vorig jaar Rabotnitsjesko Delo heette en toen het officiele orgaan van de Bulgaarse communistische partij was.

In een hoofdartikel lanceerde Doema gisteren een scherpe aanval op het economische beleid van de regerende socialisten (de ex-communisten). Naar aanleiding van de beslissing, zaterdag, suiker te rantsoeneren en de rantsoenering van andere levensbenodigdheden in overweging te nemen schreef Doema: 'Laten we niet langer zwijgen. Laat de competente vertegenwoordigers van de regering ophouden ons voor te liegen. Sofia, en na Sofia de rest van het land, worden immers bedreigd met hongersnood.'

'Het beeld op straat is ontmoedigend. Voor de winkels staan enorme rijen. Als er geen rijen staan, zijn de deuren op slot. Supermarkten kunnen dienst doen als sporthallen, want er is niets te vinden, letterlijk niets. Mensen hebben al weken en zelfs maanden geen spijsolie, kaas en worst gezien. Onze vraag is deze: hoe lang duurt de anarchie die van dit land een arena van wetteloosheid, geweld en op hol geslagen speculatie maakt, een koninkrijk van corruptie?' Volgens Doema is de voedselschaarste zop nijpend dat het zinloos wordt te praten over zaken als loonindexering en een verhoging van lonen en pensioenen.

Midden vorige week klaagde president Zjelev over de voedselschaarste. Hij zei dat van hongersnood 'in klassieke zin' geen sprake was, maar dat 'de armoede een feit is' en dat de meerderheid van de Bulgaren inmiddels onder het bestaansminimum leeft. (AP)