Bhutto mogelijk vervolgd

ISLAMABAD, 3 sept. De Pakistaanse interim-regering wil de vorige maand ontslagen premier Benazir Bhutto laten vervolgen wegens machtsmisbruik en corruptie. Dat heeft de minister van binnenlandse zaken, Zahiod Sarfraz, het afgelopen weekeinde gezegd. Het formuleren van drie a vier aanklachten tegen Bhutto is 'in de laatste fase', aldus de minister.

Volgens Sarfraz gaat het om aanklachten die zullen worden gestaafd met 'concrete bewijzen' waaronder bankafrekeningen waaruit zou blijken dat Bhutto, haar familie en haar kabinet de Pakistaanse staat hebben benadeeld.

De minister van arbeid uit de vorige regering is gisteren door de politie aangehouden. Hoewel er geen reden voor zijn arrestatie is genoemd, gaan waarnemers er van uit dat het in verband staat met beschuldigingen van corruptie. Vier andere voormalige ministers onder Bhutto, die al in staat van beschuldiging waren gesteld, zullen binnenkort voor de rechtbank moeten verschijnen.

Voor het proces tegen leden van de regering Bhutto is een speciale rechtbank opgericht. De afgezette premier zal zelf ook voor deze rechter moeten verschijnen indien de zaak tegen haar persoon wordt doorgezet.

President Ghulam Ishaq Khan ontsloeg Benazir Bhutto op 6 augustus na een regeringsperiode van 20 maanden. Rond Bhutto hing een sfeer van corruptie. Vooral de naam van haar echtgenoot is herhaaldelijk genoemd in verband met omkooppraktijken. Op 24 oktober hebben verkiezingen plaats, waaraan zoals het zich nu laat aanzien, ook Bhutto kan deelnemen. (AFP, AP, Reuter)