Airbus verwacht de eerste winst

ROTTERDAM, 3 sept. Airbus verwacht dit jaar voor het eerst in zijn twintigjarig bestaan winst te maken. Dat meldde bestuursvoorzitter Jean Pierson op de luchtvaartshow in het Britse Farnborough.

Airbus, een consortium van vier vliegtuigbouwers, zou volgens de planning pas in 1992-1993 winst gaan maken, maar profiteert van de grote vraag naar vliegtuigen. De staking eerder dit jaar in de fabriek in het Franse Toulouse, waar de toestellen worden geassembleerd met onderdelen uit Spanje, Duitsland en Engeland, had een negatieve invloed maar houdt het concern niet in de rode cijfers.

Tot nu toe was Airbus een verliespost voor de vier partners: Aerospatiale (37,9 procent), Deutsche Aerospace (37,9 procent), British Aerospace (20 procent) en Casa uit Spanje (4,2 procent). Jean Pierson beklaagde zich over het protectionisme van de Verenigde Staten dat volgens hem de eigen luchtvaartindustrie steunt door de koers van de dollar te drukken.