Advocaten houden actie per fax voor hogere vergoeding

UTRECHT, 3 sept. Met een fax-blokkade hebben advocaten in het arrondissement Utrecht vandaag geprotesteerd tegen het beleid op het terrein van de gefinancierde rechtshulp van minister Hirsch Ballin (justitie). Door individueel de hele dag faxen te sturen naar de vaste Kamercommissie van justitie en het ministerie van justitie verwachten de advocaten dat het faxverkeer met deze instanties wordt lamgelegd. Een woordvoerder van het ministerie verklaarde vanmiddag dat zij van de actie nog niets had gemerkt. De advocaten willen dat de minister zo snel mogelijk de vergoeding van de door de overheid gefinancierde rechtshulp op een aanvaardbaar peil brengt. Dit betekent een verhoging van honderd procent. Nu geldt een uurvergoeding van circa tachtig gulden. De minister heeft een verhoging van 25 procent in het vooruitzicht gesteld. Onduidelijk is echter wanneer deze verhoging ingaat. De deken van de Utrechtse Orde van Advocaten, mr. W. M. J. Bekkers, zei vanochtend tijdens een persconferentie dat de maat, wat de Utrechtse advocaten betreft, vol is. Hij kondigde aan dat de advocaten grimmige acties voorbereiden als de minister niet spoedig op de eisen ingaat. Morgen wordt met minister Hirsch Ballin over de kwestie overlegd.