VS charteren civiele schepen voor transporten naar Golf

ROTTERDAM, 1 sep. De Amerikaanse overheid heeft 21 civiele schepen gecharterd voor transporten naar de Golf. Slechts een deel hiervan vaart onder Amerikaanse vlag. Een vaart onder Nederlandse vlag, de Super Servant 3 van Wijsmuller. Dit is een afzinkbaar zware-ladingsschip, dat gewoonlijk wordt ingezet voor het vervoeren van booreilanden en delen van fabrieken. Vorige week is de Super Servant 3 vertrokken van de Amerikaanse oostkust, aldus een woordvoerder van Wijsmuller. Aan boord bevinden zich mijnbestrijdingsvaartuigen. Het is niet de eerste keer dat het bedrijf zaken doet met de Amerikaanse marine. Enkele jaren geleden vervoerde het eveneens mijnbestrijdingsvaartuigen naar de Golf. Het heeft ook al eens een beschadigd fregat teruggebracht naar de Verenigde Staten.

Het Pentagon heeft ook twee schepen gecharterd van American Transport Lines, een in Schiedam gevestigde dochter van de Amerikaanse rederij Crowley. Het gaat om de American Falcon en de American Condor. Beide schepen beschikken over beweegbare deks en een achterklep die naar beneden kan, zodat ze bij uitstek geschikt zijn voor het vervoer van rollend materieel.

Een woordvoerder van het Pentagon onderstreept dat met de rederijen commerciele contracten worden gesloten en dat geen sprake is van het vorderen van schepen.