Voorkeursbehandeling van gevallen Brit staat Nederlandersniet aan

SPLIT, 1 sept. Nederland mag dan op de Europese atletiekkampioenschappen in Split op geen enkel onderdeel bij de eersten eindigen, als er een protest moet worden ingediend staat de KNAU wel vooraan. De historische kwalificatie van de Engelsman Peter Elliott, die zonder te finishen in zijn 1500 meter-serie vanavond toch in de eindstrijd mag starten leidde tot verzet van een aantal landen.

Samen met Portugal, Spanje, Italie en Zwitserland tekende Nederland tegen die beslissing bezwaar aan.

In het protest wordt de vrees uitgesproken dat de milde behandeling van Elliott (dit seizoen de snelste Europeaan op de 1500 meter) andere lopers op het idee brengt zich tijdens de kwalificaties te laten vallen.

De Engelsman kreeg donderdagavond na zo'n negenhonderd meter wedstrijd een duw van de Oostduitser Fuhlbrugge. Hij ging onderuit en kon de wedstrijd niet beeindigen. De officials zeggen dat een alternatief, het opnieuw houden van de twee series, niet in het belang van de atleten zou zijn.

Het is voor het eerst in de geschiedenis van een groot atletiektoernooi dat een loper zonder aan de kwalificatie-eis te hebben voldaan in een finale komt. Nederland heeft tijdens de Olympische Spelen van 1988 in Seoul getracht Rob Druppers op die wijze geplaatst te krijgen toen hij na obstructie van Tom McKean onderuit was gegaan. Dat verzoek werd toen afgewezen.

Op de voorlaatste dag van het atletiektoernooi in Split putte de Nederlandse afvaardiging moed uit de derde plaats van Erik de Bruin tijdens de kwalificatie discuswerpen. De Bruin, die in maart aan zijn knie werd geopereerd en daarvan zeer snel herstelde, kwam tot een afstand van 63,76 meter. Met Robin van Helden en Han Kulker (1500 meter finale) en de marathonlopers Marti ten Kate, Gerard Nijboer en John Vermeule kan hij op de laatste dag nog proberen Nederland aan eremetaal te helpen.

Dat de twee deelneemsters aan de 10.000 meter daar gisteravond niet in zouden slagen was wel bekend, maar dat Marjan Freriks en Carlien Harms zo slecht zouden lopen lag ook niet weer in de lijn der verwachtingen. Het tweetal had zich geplaatst voor Split door in een 'gemengde race', met mannelijke hazen, de limiet te lopen. Harms kwam in Nijmegen tot de handgeklokte 32.22,7, Freriks in Zwolle tot 32.23.00. Op hun eerste grote toernooi bleek het streven naar een verbeteren van Carla Beurskens' nationale record (32.28,28) te hoog gegrepen. Freriks werd veertiende (33.04,95), Harms 21ste en voorlaatste (34.01,25). 'Ik wilde weggaan op mijn persoonlijk record. Maar dat kon ik door het langzame begin halverwege al vergeten, ' verklaarde Freriks. 'Bovendien braken mij de tempowisselingen mij op. Ik had veel beter mijn eigen tempo kunnen lopen. Dat lukte echter niet omdat ik niet langs die grote groep kon komen.' Harms vertelde veel last te hebben gehad van de hoge temperatuur en luchtvochtigheid. 'Ik had al snel een heel droge mond.'

De Delftse studente zei geimponeerd te zijn door het enorme stadion en de atmosfeer. 'Je kijkt je ogen uit. Ik denk dat dit ook een gebrek aan internationale ervaring is.' Jelena Romanova won de race. Een van de schaarse sportieve hoogtepunten was de 110 meter horden, waarin de Engelsman Colin Jackson (13,18) zijn landgenoot Tony Jarrett (13,21) voorbleef.