Voor aanrijdingen in mist naar de rechter

BREDA, 1 sept. Automobilisten die vorige week betrokken waren bij kettingbotsingen in de mist rond Breda, lopen grote kans voor de rechter te worden gedaagd wegens roekeloos rijgedrag. Hen kan volgens de rijkspolitie en het openbaar ministerie in Breda zelfs dood door schuld ten laste worden gelegd.

Bij de kettingbotsingen, waarbij 191 personenauto's en vrachtwagens betrokken waren, werden twee mensen gedood en raakte een aantal gewond. Uit gegevens van tachografen in vrachtwagens is gebleken dat tijdens de mist met een zicht van minder dan 50 meter sommige bij de kettingbotsingen betrokken voertuigen tussen de 80 en 85 kilometer hebben gereden. Dat wordt in elk geval aangemerkt als een overtreding.

De rijkspolitie in Breda is aan de hand van foto's, situatietekeningen en twee videobanden bezig de kettingbotsingen te reconstrueren. Dat kan nog wel veertien dagen duren. Daarna worden de automoblisten gehoord. Voor een mogelijke strafvervolging komen in aanmerking de automobilisten die op een voor hen rijdende auto zijn gebotst. Die hebben, zo zegt de politie, hoe dan ook te weinig afstand gehouden, hetgeen ten minste een overtreding is.