Stichting Japanse Ereschulden gaat met petitie naar VN

ROTTERDAM, 1 sept. De Stichting Japanse Ereschulden probeert bij de Verenigde Naties steun te vinden om schadevergoeding te krijgen voor Nederlanders die in de Tweede Wereldoorlog in Japanse kampen gevangen hebben gezeten. De stichting wil hiertoe deze maand een petitie aanbieden aan de Mensenrechtencommissie.

Volgens voorzitter S. Lapre van de stichting is het aantal ingediende claims al opgelopen tot 65.000. In totaal zou dat aantal volgens de voorzitter kunnen oplopen tot 270.000. De stichting is in mei begonnen claims te verzamelen.

Het schadebedrag heeft de stichting inmiddels opgetrokken van de oorspronkelijke 10 dollar per persoon per dag naar 20.000 dollar per persoon. Japanners die door Amerikanen en Canadezen gevangen zijn gehouden kunnen namelijk op dat bedrag aan schadevergoeding van Canada en de VS kunnen rekenen. Volgens Lapre is het niet minder dan billijk dat de Nederlanders, die destijds onder veel zwaarder omstandigheden dan de Japanners werden vastgehouden, hetzelfde bedrag vragen. De totale schadeclaim van de Stichting Japanse Ereschulden zal naar schatting van Lapre 6 miljard dollar bedragen.