Lima's 'engelen' leven in hel

LIMA, 1 sept. De 'Muur van de Schande' is een honderden meters lange, tegen de berghelling opkruipende manshoge opstapeling van bakstenen met een kam van glasscherven. Het recente bouwwerk markeert de van oudsher bestaande scheiding tussen de lager gelegen Limeense wijk San Ignacio de Loyola en het krottendistrict San Juan Miraflores. Het is de scheiding tussen relatieve welstand en bittere armoede.

Door de diepe economische recessie waarin Peru op het ogenblik verkeert, trekt de muur een nog dramatischer scheidslijn door de Limeense samenleving dan voorheen. Voor de muur heerst het ongemak van de grote prijsstijgingen, erachter een explosie van honger en aan ondervoeding te wijten ziekten.

De verzameling krotten achter de muur op de heuvel heeft de fraaie naam Villa de los Angeles, gemeenschap van de engelen. Omdat wij dichter bij de hemel zitten, zeggen de bewoners sarcastisch. Maar de kenmerken van de wijk wijzen eerder op de hel. Van de half miljoen inwoners van San Juan Miraflores is tachtig procent aangewezen op gaarkeukens. Tuberculose, ademhalingsziekten en chronische diarree nemen hand over hand toe. Als altijd bij een hongersnood zijn vooral de kinderen het slachtoffer. De school van Pamplona Alta telt 2.500 leerlingen van wie nu dertig procent tbc heeft. San Juan Miraflores is slechts een van de vele pueblos jovenes ('jonge dorpen') die Lima als een gordel van ellende omringen en onderdak bieden aan miljoenen hoofdstedelingen. In deze gebieden zijn de gevolgen van president Alberto Fujimori's politiek van economische sanering per 'schok' het meest dramatisch. Maar ook buiten de hoofdstad eist de recessie, in combinatie met een hardnekkige en ongekend lange droogte, haar tol.

Het aantal Peruanen dat onder de armoedegrens leeft, chronisch ondervoed is en dus honger lijdt is in de afgelopen maand gestegen van zeven tot twaalf miljoen. Dat is meer dan de helft van de bevolking van het land waarin moeders nu hun kinderen meegeven aan vreemdelingen die wel voor eten kunnen zorgen.

Pag.8: De 'ethiopisering' van Peru