Jits Bakker exposeert plastieken, tekeningen, schilderijen ensieraden; Heftig knuffelende bronzen beelden

Als beeldhouwer heeft Jits Bakker (53), die ook schilder en ontwerper van glasmozaieken en sieraden is, een voorkeur voor een thematiek rondom de extase, voor mensen die zich verliezen in uitbundigheid, concentratie of prestatie. Wielrenners in hun eindsprint, een kind dat het eindelijk lukt een handstand te maken, sporters in hoge sprong naar een bal, een trompettist in de vervoering van zijn spel, een moeder die haar kind heftig knuffelt, dansers in hun moeilijkste figuren, een schaatser op hoge snelheid in een bocht. De momenten van topprestatie, hevige ontroering, opperste vreugde of alles overheersende concentratie worden door Bakker bevroren in lange reeksen kleine en grote bronzen gestalten waarin ook de opwinding van de beeldhouwer zichtbaar wordt. In het proces van het grijpen en fixeren van de door liefde, eerzucht of prestatiedwang gestuurde bewegingen was er geen tijd en ook geen aandacht voor detaillering, de figuren zijn opgebouwd uit snel in elkaar geknede brokken klei, waarin de handafdrukken van de kunstenaar bewaard blijven, ook in de bronsafgietsels.

Een flink aantal van dit soort beelden is op het ogenblik te zien in Oosterbeek, in de geboortestreek van de nu in De Bilt wonende Jits Bakker die als kunstenaar grotendeels auto-didact is. Hij werd oorspronkelijk op een ambachtschool opgeleid als reclameschilder, was metterdaad als zodanig werkzaam en volgde later tijdens de avonduren lessen aan de Arnhemse academie.

In Oosterbeek staat nu rondom het Airbornemuseum in het Park Hartenstein een aantal van zijn grotere beelden, terwijl kleinplastiek, tekeningen, schilderijen en sieraden in het gemeentehuis worden geexposeerd.

De hierboven aangeduide bronzen rondom beweging en extase trekken door hun aantal en spectaculair vertekende karakteriseringen de meeste aandacht. Een wielrenner, een danser, die moeder met haar kind, maar ook als het in heftig gesprek verzonden oude mensen op een bankje betreft, of het beeld van een oudere man opkijkend naar een vlucht vogels.

Toch vormt ook het andere werk een wezenlijk onderdeel van Bakkers in meer dan een betekenis van het woord veelzijdige persoonlijkheid. Als beeldhouwer kent hij ook zijn momenten of perioden van rust en contemplatie, waarin niet alleen de voorstellingen maar ook zijn techniek veranderen. De ruwe schetsmatigheid van de in hun beheerste en onbeheerste uitbundigheid geraakte mensen en dieren maakt dan plaats voor zorgvuldig gepolijste naakten en styleringen, dikwijls in marmer, ook in brons. De twee groepen beelden lijken elkaars tegendelen maar zijn bij nadere beschouwing verschillende verschijningsvormen rondom overeenkomstige emoties. In het gemeentehuis ook tekeningen, aquarellen en schilderijen van Jits Bakker. Soms zijn het aan beelden voorafgaande schetsen, of voorbereidingen voor zijn glasmozaieken. Als tekenaar en schilder is Bakker een wat traditioneel werkend kunstenaar die echter in sommige voorbeelden van zijn breed geborsteld expressionisme van landschap en riviergezicht het ook in zijn bewegingsbeelden zichtbare driftig-creatieve handschrift vertoont.

  • Bas Roodnat
  • Ma t
  • M 1
  • Zo van 12-17 Uur
  • Natuurlijk in
  • in het Gemeentehuis van Oosterbeek
  • M Za van 11-17 Uur
  • Jits Bakker