Groenewoudt en SHV verwerven delen van Co op

ROTTERDAM, 1 sept. De Nederlandse activiteiten van het noodlijdende Westduitse detailhandelsconcern Co op gaan naar SHV in Utrecht (energie, Makro-groothandels) en naar Groenewoudt's Supermarkt BV in Renswoude.

SHV koopt Masco Holding, houdstermaatschappij van Maxis-zeven hypermarkten met een omzet van 520 miljoen gulden en 1600 fulltime medewerkers. Groenewoudt's Supermarkt koopt Welco Holding, houdster van 28 supermarkten onder de namen 'Winkelen met Plezier' en Weltevreden.

SHV maakte gistermiddag bekend onderhandelingen te voeren met Co op over overneming van Masco Holding. Volgens de woordvoerder van SHV is er uitzicht op overeenstemming en zijn vakbonden en de SER-fusiecommissie van de besprekingen op de hoogte gesteld. SHV zal het verlieslijdende Masco saneren. Daarbij zullen volgens de woordvoerder geen gedwongen ontslagen vallen.

Eerder deze week meldde deze krant dat de levensmiddelengroothandel Unigro, die een bod had uitgebracht op de Nederlandse activiteiten van Co op, overwoog van een eventuele overneming af te zien. Unigro meende dat Co op hem aan het lijntje hield en probeerde uit te spelen tegen andere gegadigden.

Volgens de woordvoerder van SHV past Maxis bij de 'grootschalige distributie van food en nonfood artikelen' die SHV via haar Makro-winkels verzorgt. SHV is actief in de levensmiddelengroothandel via de Makro's en in de detailhandel via de Duitse Otto Reichelt. Bij Groenewoudt's Supermarkt was gistermiddag niemend bereikbaar voor commentaar.

De overneming is een uitvloeisel van een groot saneringsplan van Co op, waaraan aandeelhouders enkele dagen geleden hun goedkeuring hebben gehecht. Het plan voorziet in verkoop van grote delen van de groep en reorganisatie van de rest. Er blijven 765 filialen over in het zuidwesten, het westen en het noordwesten van de Bondsrepubliek met een omzet van vier miljard D-mark. Afgestoten worden 924 vestigingen met een omzet van 6,8 miljard mark. Deze verkoop moet 600 miljoen D-mark opbrengen.